IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене доведе до разочароващ отчет за Nokia

Финландската компания запази прогнозата за оперативния си марж за годината

11:05 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският гигант в производството на телекомуникационно оборудване Nokia отчете по-слаби от очакваното финансови резултати на фона на забавянето на търсенето на нейните 5G продукти на по-зрелите пазари, пише Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба е достигнала 479 мн. евро през първото тримесечие, разкри базираната в Еспоо, Финландия, компания. За сравнение средната прогноза на анализаторите е за 544 млн. евро, сочи проучване на Bloomberg. Коригираната печалба на акция за тримесечието е 6 цента, т.е. под средната прогноза за 7 цента.

„Nokia започна да вижда някои сигнали за това, че икономическата среда засяга потребителските разходи“, обяви главният изпълнителен директор Пека Лундмарк. „Предвид продължаващата нужда да се инвестира в 5G и оптични мрежи, ние виждаме това предимно като въпрос на време. И все пак ще запазим дисциплината си по отношение на разходите, за да се уверим, че можем успешно да се справим с тази несигурност“.

Нарастващите икономически предизвикателства, наблюдавани през четвъртото тримесечие, продължават да оказват натиск върху доставчиците на 5G оборудване. Продажбите се насочват към пазари с по-малки маржове като Индия, а разходите на американските оператори намаляват. Засилването на бизнеса в Индия през тримесечието е успял да надхвърли забавянето на разходите в Северна Америка, обяви Nokia.

По-рано тази седмица конкурентът Ericsson отчете по-високи от очакваното резултати, но предупреди, че годината ще е колеблива, а маржовете ще са под натиск. Nokia каза, че очаква рентабилността да бъде по-добра през втората половина на годината спрямо тази през първото полугодие.

Финландската компания запази прогнозата си за оперативен марж между 11,5% и 14% за тази година, в сравнение с 12,5% за 2022 г. Прогнозата за приходите от продажби е непроменена, коригирана спрямо валутните колебания, като се очаква показателят да достигне 26,2 млрд. евро тази година. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, е за нетни приходи от продажби в размер на 25,6 млрд. евро.

Освен това Nokia обяви, че е решила да се раздели с част от бизнеса Radio Frequency Systems и VitalQIP, като част от план за активно управление на портфолиото си и „да си осигури водеща позиция във всички сегменти, в които решим да се конкурираме“.

Цената на акциите на Nokia е с 12% надолу спрямо нивото си година по-рано.

Цената на акциите на Nokia е спаднала с 12% спрямо година по-рано. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Nokia е спаднала с 12% спрямо година по-рано. Графика: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още