IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подготвя AI инструмент в помощ на програмистите

Той ще се конкурира с Copilot на Microsoft и ще помага при писането на код

09:50 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Apple, която бърза да добави повече възможности с изкуствен интелект, е близо до завършването на ключов нов софтуерен инструмент за разработчиците на приложения, който ще засили конкуренцията с Microsoft, пише Bloomberg.

Компанията е работила по инструмента през последната година, като част от следващата основна версия на Xcode – водещият софтуер за програмиране на Apple. Сега технологичният гигант тества функциите на вътрешно ниво и е засилил разработката преди планираното пускане до разработчици на софтуер от трети страни още тази година, твърдят източници, запознати с въпроса.

Новата система ще работи подобно на GitHub Copilot на Microsoft и ще използва изкуствен интелект за прогнозиране и попълване на блокове код, посочват източници на Bloomberg, пожелали да останат анонимни. Това опростява процеса на програмиране, като потенциално спестява време и пари.

Apple също така проучва използването на изкуствен интелект за генериране на код за тестване на приложения – често досаден процес. В момента Apple настоява някои инженери да изпробват тези нови функции вътрешно, за да се увери, че работят добре, преди да ги пусне към външни разработчици.

Действията са част от по-мащабните усилия за навлизане в сферата на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели – технологията зад популярни чатботове като ChatGPT. Apple се опитва да навакса изоставането си от други играчи на този разрастващ се пазар, но обеща да разкаже повече за плановете си по-късно тази година. Това може да се случи още през юни, когато компанията провежда годишната си конференция за разработчици.

Цената на акциите на Apple, която записа 1,5% понижение по-рано през миналата сесия, за кратко излезе на зелено в резултат на новините. При приключването на търговията в четвъртък стойността на книжата остана почти без изменение, на ниво от 183,86 долара. При Microsoft имаше леко понижение с по-малко от 1% до 406,56 долара.

Говорител на Apple е отказал да коментира плановете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още