IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple никога не е имала толкова проблеми, колкото сега

Тим Кук трябва да се заеме с редица предизвикателства, ако иска компанията да продължи да се развива

19:00 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато пазарът е в очакване на финансовия отчет на Apple, който излиза тази вечер, всичко, за което мисля е, че главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук има проблеми. Много проблеми, пише Дейв Лий за Bloomberg.

Тази седмица компанията отпадна от клуба на оценените на 3 трлн. долара, оставяйки Microsoft сама в тази категория. Причина за това са притесненията относно продажбите в Китай и множеството други главоболия на базираната в Купертино компанията. Има поне половин дузина предизвикателства, които анализаторите и инвеститорите вероятно ще поискат Кук да адресира.

Apple очаква поредно тримесечие на недостатъчно високи приходи

Приходите на Apple се свиха в рамките на четири поредни тримесечия – най-дългата такава серия от 2001 г. Още един такъв резултат би довел до най-лошия период от поне 1998 г. според FactSet. Последният път, в който Apple говори с инвеститорите по този въпрос, компанията предупреди, че приходите ѝ ще останат без изменение през периода октомври-декември. По думите ѝ продажбите на iPad и носимите устройства (Apple Watch) ще спаднат значително. И все пак анализаторите очакват скромно увеличение на приходите с 1% на годишна база през обичайно най-силното тримесечие на Apple заради коледните празници и пускането на новите модели iPhone.

На пътя на компанията застава продължаващата несигурност относно продажбите в Китай. През януари Apple намали цените на няколко продукта в страната. Анализаторите на Bloomberg Intelligence смятат, че това „потвърждава очакванията за забавяне в региона“.

Дните на комисионата от 30% в App Store са преброени

Пренебрегвайки уроците от катастрофалните антимонополни битки на Microsoft през 90-те години, Кук възприе антагонистичен подход в отговор на регулаторните и съдебните действия във връзка с бизнес модела на App Store.

От създаването на магазина за приложения през 2008 г. Apple прибира 30% от трансакциите в него (с някои изключения). Напоследък обаче големи компании започнаха да вдигат шум, твърдейки, че Apple трябва или да намали значително тази такса, да има позволи да предлагат различни начини за плащане, или да направи възможно компаниите да имат свои собствени магазини за приложения, с техни правила, заедно с официалния магазин на Apple в iPhone и iPad.

През януари Apple беше принудена да се съобрази със съдебна заповед в САЩ, която гласи, че компанията трябва да позволи на създателите на приложения да насочват потребителите към алтернативни методи на плащане, което тя направи, макар и не без забележително тежки условия, които дори най-големите фенове на Apple, като технологичния коментатор Джон Грубър, отбелязаха като рисковани. В Европа компанията възприема подобна тактика - технически „спазвайки“ изискванията на ЕС за разрешаване на алтернативни магазини за приложения, макар и със сигурност не в духа, на който някои се надяваха.

Компании като Epic Games и Spotify Technology се мобилизираха и обещаха да продължат да се борят. Комисионата от 30% няма да продължи вечно. Колкото по-рано Apple признае, че инерцията е против нея и започне да работи проактивно с регулаторите и разработчици трети страни, толкова по-добре, особено ако има риск недоволството да има вторичен ефект при новите продукти, които ще обсъдя по-късно, пише още Лий.

Последна актуализация: 18:33 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още