IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple никога не е имала толкова проблеми, колкото сега

Тим Кук трябва да се заеме с редица предизвикателства, ако иска компанията да продължи да се развива

19:00 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Плановете за изкуствения интелект изостават

Гласовият асистент на Apple – Siri, който никога не е бил смятан за авангарден, е узрял да бъде подобрен с изкуствен интелект. И все пак няма някаква съществена промяна след бума на популярността на ChatGPT и подобните на него чатботове.

Bloomberg по-рано писа, е директорите на Apple правят инвестиции, за да коригират това, а компанията наскоро затвори офис в Сан Диего като част от реорганизацията на екипа на Siri. Но от всички технологични гиганти, Apple споделя най-малко за това как се очаква изкуственият интелект да промени нейните продукти.

Това не означава, че потребителите трябва да отпишат компанията по този въпрос, разбира се. Възможността Apple да създаде мощен и ориентиран към поверителността изкуствен интелект е огромна, а закъснението ѝ може да няма чак толкова голямо значение.

Федералната търговска комисия се намесва

В допълнение към вниманието от Европа, Apple може да очаква значително дело от страна на Министерството на правосъдието и то още през следващия месец, съобщи Bloomberg по-рано. Твърди се, че антимонополният отдел към ведомството, който се изправи срещу антиконкурентното според него поведение на Google, се фокусира върху това дали Apple използва своето хардуерно господство, за да изпревари несправедливо конкурентите си. Тъй като подробностите още се финализират, се очаква, че делото може да засегне и част от опасенията за Apple Store.

Apple Watch няма сензор за измерване наситеността на кислород в кръвта

Ако отидете в магазин на Apple или в уебсайта на компанията и купите Apple Watch Series 9 или Apple Watch Ultra 2, ще ви бъде напомнено, че сензорът за кислород в кръвта е деактивиран. Може да не се интересувате от тази функция, но тя беше достатъчно важна за Apple, предвид съдебния спор с Masimo, която я обвинява в потенциална кражба на здравни технологии.

Патентният спор с базираната в Калифорния Masimo доведе до изтеглянето на два модела Apple Watch за кратко от продажба. Сега пак се предлагат, но сензорът не е активен. Усложнявайки допълнително нещата, Apple сега се стреми да забави пускането на собствения часовник на Masimo, като твърди, че компанията използва спора, за да се насочи „директно“ към клиентите на Apple.

Очилата Vision Pro не получават най-ласкавите отзиви

В петък първите клиенти ще получат своите очила със смесена реалност Vision Pro, които струват 3499 долара. Планирам да посетя магазина на Пето авеню в Ню Йорк, където съм сигурен, че усещането ще е, че това е революция, пише Лий. Но все още не съм убеден, че те имат толкова голяма привлекателност отвъд най-големите фенове на Apple, допълва той.

Тази седмица първите отзиви, базирани на кратък период на ползване, се появиха в интернет. Повечето са съгласни, че това е впечатляващ хардуер, но е малко по-тежък. Сякаш повечето са на мнение, че устройството не е особено полезно. Друг проблем, предвид това, че се рекламира като устройство както за работа, така и за развлечение, е липсата на ключови приложения като Netflix, като се спекулира за тих протест срещу политиките на App Store, споменати по-горе.

Apple никога не се е сблъсквала с толкова много несигурности едновременно. По-добре Кук да има някои отговори, ако иска Apple да се присъедини отново към клуба на компаниите за 3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още