IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple плати 1,2 млрд. рубли глоба в Русия

Компанията за пореден път се сблъсква с такива проблеми в страната

20:53 | 22.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple е платил руска глоба в размер на 1,2 млрд. рубли (13,65 млн. долара), наложена заради предполагаема злоупотреба от страна на компанията с доминиращата ѝ пазарна позиция по отношение на плащания в приложения, съобщи руската антимонополна агенция FAS, цитирана от Ройтерс.

Apple, която не е отговорила веднага на запитванията за коментар, преди това изказа „уважително несъгласие“ с решението на FAS, че разпространението на приложения на Apple през нейната операционна система iOS дава на собствените ѝ продукти конкурентно предимство.

Федералната антимонополна служба съобщи, че Apple е платила глобата на 19 януари и че средствата са били преведени във федералния бюджет на Русия.

През февруари 2023 г. FAS заяви, че Apple е платила около 12,1 млн. долара глоба по друго антимонополно дело, в което се твърди, че американската компания злоупотребява с господстващото си положение на пазара на мобилни приложения.

Русия е в спор с чуждестранни технологични компании от няколко години, особено що се отнася до това, което Москва смята за незаконно съдържание и невъзможност за съхраняване на потребителски данни на местно ниво. Тези тлеещи спорове се засилиха, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

Apple спря продажбата на всичките си продукти в Русия скоро след началото на конфликта в Украйна и ограничи своята услуга Apple Pay на теторията на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 2 месеца
Веднъж тези наивни и глупави Руснаци да глобят като хората защото преди глобите на големите фиmни бяха от 1.500-2.000 хиляди долара .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: 0pk евала... нали точно за това им викаме рашисти, не много умна копейко!... най големите русофоби са в Кремъл, вече избиха почти 400К руснаци. Ние не мразиме руснаците, въпореки многото злини/грабежи и тормоз които са ни причинили ... а кока-кола (която е гръцка фирма, а не американса за Европа) още си бачка на руския пазар, неосведомен както винаги! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 3 месеца
До: evlogi Напоследък в разни уж свободни западни държавички се наблюдава постепенна реабилитация на нацизма, под формата на дреболии - като ръколпяскане в парлемента пред дърти нацисти, обяснения как зига не е нищо лошо когато се прави на обществено мероприятие, развяване на знамена с имената на отявлени пособници на фашистите. За теб това няма проблем, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 3 месеца
До: evlogi, евлогич, тия всичките макдоналдси, кокаколи и прочие мерцедеси с фолксвагини доброволно ли напуснаха руския пазар или все пак някой властелин ги понатисна? И да ти напомня, русофобията е другата основна характеристика на фашизъма, наравно с антисемитизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
evlogi
преди 3 месеца
До: sssaaa Епъл са наложили санкции? Голяма каша е в главите ви на путерастите.Откъде да знаете,че в нормалният свят компаниите и държавите са различно нещо.Вие сте свикнали всичко да е в ръцете на един властелин и той е пътят и истината и животът...А, и да ти напомня, че антисемитизмът е една от основните характеристики на фашизма.С който се уж борите вие набедените антифашисти, воглаве с кремълският гигант..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 месеца
Защо плащат, нали налагат санкции. Еврейчетата за пари какво ли не правят ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още