fallback

Повечето технологични лидери по света смятат компаниите си за неподготвени за AI

Голяма част от директорите не очакват да могат да докажат лесна възвръщаемост на инвестициите в технологията, сочи проучване

10:50 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изкуственият интелект е основен приоритет на IT лидерите по света, но компаниите все още не са готови да го използват, сочи проучване сред главни информационни директори, проведено от Lenovo Group и цитирано от Bloomberg.

Базираната в Пекин компания е анкетирала 750 директори на 10 пазара по света относно визията им за изкуствения интелект. По-голямата част от тях смятат, че аспекти като компютърната инфраструктура и корпоративните политики за етична употреба все още не са „готови за AI”, 42% посочват, че не очакват да могат да покажат възвръщаемост на инвестициите си в изкуствен интелект поне в следващите две години.

AI инвестициите ще отнемат време преди да се отплатят. Графика: Bloomberg L.P.

Надпреварата за интегриране на изкуствен интелект във всякакъв вид бизнеси – в и извън технологичната сфера – кара IT директорите да харчат, а 96% очакват по-големи инвестиции в следващите 12 месеца, показва проучването. За мнозина обаче е трудно да докажат ползата от подобни начинания и възниква въпросът дали разходите за изкуствен интелект могат да бъдат превърнати в положителни бизнес резултати.

„След години на разширяване на информационните технологии в нетрадиционни области, сега виждаме как изкуственият интелект принуждава IT директорите да се върнат към основните си задачи“, коментира Кън Уон, президент на групата за решения и услуги на Lenovo. „Това се дължи на ясното обещание за навлизането на изкуствения интелект, комбинирано с натиска, пред който са изправени IT лидерите, за да докажат стойността на тези инвестиции“.

Кои са най-големите бариери пред навлизането на изкуствения интелект в бизнеса? Таблица: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 25.04.24 г.
fallback
Още от Софтуер виж още