IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI разпусна екипа си, занимаващ се с рисковете от изкуствения интелект

В последните дни компанията се раздели с лидерите на това звено

13:55 | 18.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Стартъпът OpenAI е разпуснал своя екип, фокусиран върху дългосрочните рискове от изкуствения интелект. Това се е случило само година, след като компанията обяви, че съставя такава група, твърди източник на CNBC, запознат със ситуацията.

Източникът, пожелал да остане анонимен, казва, че част от членовете на екипа ще бъдат прехвърлени в други звена на компанията.

Новината беше разкрита само дни, след като двамата лидери на екипа – Ян Лейке и съоносвателят Иля Суцкевер, обявиха, че напускат подкрепения от Microsoft стартъп. В петък Лейке написа, че „културата и процесите на безопасност са останали на заден план в OpenAI пред лъскавите продукти“.

Екипът Superalignment на OpenAI беше обявен миналата година. Той се фокусира върху „научни и технически пробиви за управление и контрол на системи с изкуствен интелект, много по-умни от нас“. По това време OpenAI каза, че ще отдели 20% от изчислителната си мощност за тази инициатива в рамките на четири години.

OpenAI не коментира въпроса. Вместо това е насочила CNBC към скорошната публикация на съоснователя и главен изпълнителен директор Сам Алтман в X, където той сподели, че е натъжен от напускането на Лейке и че компанията има още работа за вършене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още