IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният учен на OpenAI напуска компанията

Той беше в деликатна позиция, след като преди време гласува в полза на отстраняването на Сам Алтман

10:51 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният учен и съосновател на OpenAI Иля Суцкевер напуска компанията за изкуствен интелект (AI). Това слага край на месеците на спекулации в Силициевата долина за бъдещето на един от ключовите изследователи в сферата, който изигра основна роля в краткото отстраняване на Сам Алтман от поста му през миналата година, пише Bloomberg.

Суцкевер ще бъде заменен от директора по проучванията Якуб Пачоцки, съобщи OpenAI в своя блог.

В публикация в социалната мрежа X Суцкевер определи траекторията на OpenAI като „чудотворна“ и каза, че е уверен, че под сегашното си ръководство компанията ще изгради AI, който е „едновременно безопасен и полезен“

Близо десетте години на Суцкевер в OpenAI бяха драматични. Когато OpenAI беше основана през 2015 г., той служеше като директор по проучванията, след като беше привлечен в компанията от Илон Мъск. В този момент Суцкевер вече беше добре известен в областта с изследванията си на невронните мрежи в Университета на Торонто и работата си в лабораторията Google Brain.

Като централна фигура в компанията Суцкевер дори води сватбата на президента Грег Брокман в офиса на OpenAI.

Миналата година Суцкевер беше един от няколкото членове на борда на OpenAI, които решиха да уволнят главния изпълнителен директор Сам Алтман – решение, което предизвика буря в компанията за пет дни. Тогава Брокман напусна в знак на протест. Инвеститорите се разбунтуваха, а след няколко дни близо 770-те служители на OpenAI подписаха писмо, с което заплашиха да напуснат, ако Алтман не бъде върнат на поста си.

Засилвайки хаоса, Суцкевер заяви, че съжалява за участието си в свалянето на Алтман. Скоро след това главният изпълнителен директор беше върнат.

След като Алтман се завърна в компанията в края на ноември, той написа в блога на OpenAI, че Суцкевер няма да се върне към предишния си пост като член на борда, а компанията „обсъжда как той може да продължи работата си в OpenAI”.

През следващите месеци Суцкевер до голяма степен изчезна от публичното пространство, което предизвика спекулации относно ролята му в компанията. Публикацията му в X от вторник беше първият път, в който той сподели нещо в социалната мрежа, след като сподели едно от съобщенията на OpenAI през декември.

Запитан за Суцкевер по време на пресконференция през март, Алтман заяви, че го обича и че вярва, че Суцкевер обича OpenAI. Освен това допълни: „Надявам се да работим заедно до края на кариерата си“.

В публикация в X Алтман написа: „Иля със сигурност е един от най-великите умове на нашите поколение, пътеводна светлина в нашата област и скъп приятел“.

Суцкевер публикува в X, че работи по все още неназован проект, който е особено значим лично за него.

Новият главен учен на компанията Пачоки работи в OpenAI от 2017 г. Пачоки ръководи развитието на модела GPT-4, разкри OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още