IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на следващото технологично чудо от Apple

Компанията разполага с толкова много кеш и въображение, че ще е жалко, ако не разработва нещо по-интересно от просто следващата версия на iPhone

12:31 | 02.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато миналата година Джон Морел напусна директорския пост в университета в Йейл и се прехвърли в Apple, колегите му бяха искрено изненадани, пише Bloomberg Businessweek.

Неотдавна Морел, който е определян като гений в областта на роботиката и е един от водещите инженери на Segway, беше назначен за директор на новооткрития Център за инженерни иновации и дизайн към университета в Йейл. Центърът е ключов за усилията на институцията да съживи катедрата си по инженерство и приложни науки. (Може и да не сте забелязали, но абсолвентите от Йейл не са сред водещите фигури, когато говорим за точни науки.)

Проектите на Морел са фокусирани върху това как роботите изкачват стълби, отварят врати и в общи линии как хората взаимодействат с машините.

И точно когато нещата в Йейл са щели наистина да станат интересни, Морел е изоставил университета заради Apple.

Тъй като обикновено Apple не разкрива своите бъдещи проекти, може само да гадаем върху какво Морел работи точно сега. Според повечето наблюдатели, за да се е съгласил да напусне лабораториите на Йейл, той вероятно работи върху нещо наистина граничещо с научната фантастика.

Възможно е обаче Морел просто да е станал още един служител на гигантската компания за потребителска електроника.

От LinkedIn разбираме, че Морел отново работи заедно с повечето от инженерите от оригиналния екип на Segway, включително Даф Фийлд, бившият технологичен директор на Segway, който сега е вицепрезидент и директор на отдела за продуктов дизайн на Apple.

При това Морел работи в софтуерната група на Mac, разкрива пожелал анонимност източник на Businessweek.

Докато акциите на Apple продължават да поевтиняват, много анализатори предупреждават, че компанията вече е наситила основния си пазар и сега изпитва проблем с това да представи следващата голяма иновация.

Повечето потребители всъщност очакват някакво електронно чудо, което ще изуми всички и ще изстреля Apple в неизследвани пазарни територии, където компанията ще генерира огромни допълнителни печалби.

И Apple наистина може да спечели от нещо по-смело – нещо, което обитателите на Силициевата долина наричат „полет до луната“.

С колите, които се движат без шофьор, и очилата за виртуална реалност Google наистина застрашава позицията на Apple като водеща в технологичните иновации компания.

Дори Microsoft, със своя сензор за движение Kinect и интегрирането му чрез тъчскрийн технологията в широк спектър устройства, оказва пазарен натиск. По всичко личи, че сме на ръба на широкомащабни хардуерни промени, които най-накрая ще направят взаимодействието между хората и машините наистина лесно.

По последни данни към края на настоящата година натрупаният от Apple кеш ще достигне 170 млрд. долара. Тази сума може да се сравни с похарчените за изследвания през миналата година 3,4 млрд. долара и несъмнено повдига въпроса  за това каква е посоката, в която се движи компанията.

Все пак говорим за една от най-ценните корпорации в историята, която успя да промени начина, по който потребителите използват компютрите. И тъй като, за разлика от Google, Apple не харесва идеята за бета тестове и оставя проектите си секретни до последния момент, наистина е възможно основаната от Стив Джобс компания отново да ни изненада.

Джобс обичаше да описва компютрите като велосипеди за съзнанието – помощни средства, които ни помагат да разширяваме идеите си. Би било жалко, ако компания със стотици гениални инженери като Морел не разработва нещо по-интересно от просто следващата версия на iPhone.

Apple разполага с толкова много кеш и въображение, че трябва да е в състояние да представи наистина смела идея, която да си струва усилията, заключава Businessweek. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ай фон 6 - с един сантим по-дълъг :)Егати и чудото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
sergo
преди 11 години
Дръжки!Ще я патентова.Като как да я патентова?Вальо Топлото първи я патентова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Много ми е интересно и съм изпълнен с очакване да видя към какво са се насочили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
ike_mgg
преди 11 години
Ще представи топлата вода и ще я патентова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още