IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката с Microsoft окрили акциите на Nokia

С отварянето на борсата във Франкфурт книжата на финландската компания скочиха с над 18%

10:06 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката с Microsoft окрили акциите на Nokia

Планираната и обявена по-рано днес продажба на подразделението на Nokia за мобилни телефони на Microsoft помогна за това листнатите във Франкфурт акции на Nokia да отчетат значителен скок.

Със започването на сесията във Франкфурт котираните там книжа на финландския производител скочиха с 18,6 на сто до 3,50 евро за акция. В последните месеци цената бе под 3 евро за брой. В ранната търговия на Франкфурт листнатите там акции на Microsoft отчитат скромен ръст от 0,6 на сто.

Базираният в Редмънд софтуерен концерн предлага 5,4 млрд. евро за телефонния бизнес на бившия лидер на пазара – половината от пазарната капитализация на финландците преди обявяването на сделката.

Двете компании си сътрудничат от години в мобилната област. Финландският пионер обаче проспа тенденцията на преминаване към смартфони и загуби пазарен дял за сметка на Samsung и Apple. 

И съюзът с американския партньор Microsoft не доведе до промени. Софтуерният гигант също страда от силната конкуренция на пазара на смартфони и таблети и затова е изправен пред преструктуриране.

Едва преди десетина дни главният изпълнителен директор Стив Балмър обяви, че ще напусне концерна до една година, за да направи място за една дългосрочна промяна в стратегиите. 

Вижте подробности за сделката във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още