IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon записа 6% ръст на печалбата за последното тримесечие

Подкрепа на финансовия резултат оказва по-слабата йена, а прогнозите за 2014 г. са свързани и с възстановяването на ключовите за компанията пазари

12:08 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За 2014 г. компанията прогнозира ръст в нетната печалба от 4,1% до 240 млрд. йени при положение, че ключовите й пазари се възстановят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За 2014 г. компанията прогнозира ръст в нетната печалба от 4,1% до 240 млрд. йени при положение, че ключовите й пазари се възстановят. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на Canon нарасна с 6% за последното тримесечие на 2013 г. и с 2,6% за цялата изминала година. Подкрепа на финансовия резултат оказа по-слабата йена – фактор, който може да увеличи печалбата и през текущата година, в комбинация с възстановяването на ключовите за компанията пазари, пише Wall Street Journal.

Тримесечните резултати и прогнози на водещия японски износител подсказват колко много слабата йена подпомага представянето на корпоративна Япония. А 80% от приходите на Canon идват от чужбина.

Нетната печалба на производителя на фотоапарати и офис оборудване за периода октомври-декември нарасна до 64,25 млрд. йени (622 млрд. долара) от 61,17 млрд. йени. Приходите се покачиха с 8,8% до 1,035 трлн. йени от 951,39 млрд. йени. Оперативната печалба скочи с 9% до 94,54 млрд. йени.

Нетната печалба за цялата 2013 г. се увеличи с 2,6% до 230,48 млрд. йени. Резултатът е малко под консенсусната прогноза на анкетираните от Quick 16 анализатори за печалба в размер на 235,3 млрд. йени. Данните се доближават и до прогнозата на Canon за годишна печалба от 24 млрд. йени.

Резултатите показват, че въпреки че по-евтината местна валута подкрепя приходите и рентабилността на базираната в Токио компания, то по-слабото търсене на компактни цифрови фотоапарати продължава да оказва негативно влияние върху цифрите. Търсенето спадна заради подобренията в камерите на смартфоните и разбира се – нарасналото търсене на модерните мобилни апарати.

Икономическото забавяне в ключовите пазари в Европа и Китай също оряза приходите от продажби на по-високия клас фотоапарати, включително и на рефлексните фотоапарати с една леща.

За текущата година компанията прогнозира ръст в нетната печалба от 4,1% до 240 млрд. йени при все, че ключовите й пазари се възстановят. Очакванията за оперативната печалба през 2014 г. са за 6,7% до 360 млрд. йени и 3,2-процентен скок в приходите до 3,850 трлн. йени.

„Очакваме всички наши основни пазари да се възстановят“, уверен е финансовият директор на Canon Тошизо Такана, допълвайки, че все пак търсенето на някои продукти като това на цифровите фотоапарати ще остане слабо.

За годината Canon очаква броят на продадените фотоапарати с взаимозаменяеми лещи да остане без промяна - около 7,6 млн. броя. Техният дял на световния пазар е 44%. Японският концерн прогнозира продажбите на компактните цифрови фотоапарати да спаднат с 20% до 10,5 млн. броя.

Компанията прави своите допускания при положение, че курсът на йената спрямо долара се задържи около 100 йени за долар, а спрямо еврото – 135 йени за едно евро. Canon изчислява, че една промяна във валутните курсове ще понижи оперативната печалба за 2014 г. с 6,4 млрд., или с 3,4 млрд. йени съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още