fallback

Отчетите на технологичните компании ще приковат вниманието тази седмица

Данните за печалбите на водещите компании ще дадат възможност на инвеститорите за преоценка на състоянието на сектора

15:55 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Отчетите на някои от водещите технологични компании, насрочени за публикуване през тази седмица, ще са в центъра на вниманието на борсата и ще дадат възможност на инвеститорите да преоценят състоянието на сектора, пише CNBC.

Технологичният сектор има най-високо прогнозирания темп на ръст на печалбите – 12,3%, за второто тримесечие сред десетте сектора в рамките на индекса S&P 500, което е значителен скок спрямо спадът от 3,2% отпреди година. В съобщение на анализатори на Goldman Sachs се подчертава още, че технологичният сектор „е най-подценяваният“ такъв, което дава още основания на инвеститорите да очакват нови поскъпване на акциите, сочи проучване на Thomson Reuters.

Ръстът в печалбата на акция в сектора е с 5,4 процентни пункта над средния за S&P 500 през последните 10 години, но в момента е само с един пункт над средното за индекса равнище, според Goldman Sachs. Докато Dow Jones Industrial Average и S&P 500 чупят рекорди, специализираният в акциите на технологичните компании пазар Nasdaq все още отстъпва с над 700 пункта от най-високия си връх, което кара някои инвеститори да вярват, че секторът все още има потенциал за растеж.

Приходите в технологичния сектор „със сигурност ще са важни, защото пазарът започна да набира скорост успоредно с подобряването на икономическите данни“, посочи пазарният стратег в Prudential Financial Куинси Кросби.

Очаква се 9 от 13-те отрасъла в технологичния сектор да отчетат по-високи печалби на годишна база, като производството на проводници и полупроводници ще е с най-голям ръст, по данни на Thomson Reuters. От началото на годината Nasdaq е напред с 5,7%, като показателят за полупроводниците е нагоре с 20,3 на сто.

Сред останалите сектори в S&P 500 най-зле се очаква да се представи финансовия със спад на печалбите от 3,5% на годишна база, по данните на Thomson Reuters, като 9 от неговите 21 отрасъла се очаква да регистрират загуби.

Yahoo и Intel ще предоставят информация за приходите си във вторник, eBay в сряда, а Google - в четвъртък.

Следващата седмица фокусът ще се измести към банките, като JP Morgan и Goldman Sachs ще публикуват отчетите си във вторник, Bank of America в сряда, а Morgan Stanley в четвъртък. Анализаторите очакват лоши резултати, защото спадът на приходите от рефинансиране на ипотечни кредити и от търговия компенсират печалбите от други дейности като инвестиционното банкиране и управлението на активи. Също така по-високите разходи за решаването на правни въпроси ще натежат на крайните резултати.

Докато с едното си око Wall Street ще следи приходите, с другото пазарът ще наблюдава изслушването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, която ще защитава паричната политика на централната банка пред Сенатската банкова комисия във вторник и пред Финансовата комисия на Конгреса в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още