IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 млрд. устройства ще са свързани с интернет до края на 2014 г.

До 2020 г. се очаква на човек да се падат по над 4 свързани със световната мрежа устройства

16:23 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В света ще има близо 12 млрд. свързани с интернет устройства до края на 2014 г., сочи ново проучване на Strategy Analytics, цитирано от Wallstreet-Online.

Това е еквивалентно на 1,7 устройства на човек на планетата – съотношение, което ще се увеличи до 4,3 до 2020 г., когато светът ще използва около 33 млрд. устройства.

Докладът „Connected World: The Internet of Things and Connected Devices in 2020” определя броя на свързаните устройства в т.нар. Интернет на нещата (Internet of Things), умни домове, смартфони, компютри, таблети, умни телевизори, медийни интернет услуги и преносими устройства.

Традиционните свързани устройства като персоналните компютри, смартфони и таблетите, представляват по-малко от една трета от всички свързани устройства, използвани от хората в момента. Интернет на нещата води до свързването на нови и нови категории – умни предмети, интелигентни мрежи и създаването на умни градове. До 2020 г. се очаква развиващите се категории да добавят 17,6 млн. свързани с интернет устройства.

"През 2007 г. персоналните компютри представляваха две трети от свързаните устройства – сега са само 10%“, посочва Дейвид Мърсър, главен анализатор и съавтор на доклада. „Влиянието на интернет върху всекидневния живот се е увеличило бързо през последните години. Огромният потенциал за растеж все още е налице, както по отношение на броя на устройствата, които разчитат на връзката си с интернет, така и на тези, разчитащи на географския обхват“.

Интернет на нещата вече е свързан с 5 млрд. устройства, твърди Андрю Браун, изпълнителен директор на Strategy Analytics и съавтор на доклада“. По думите му светът е едва в началото на тази революция.

„Интелигентните градове и интелигентната мрежа са само два от начините, по които Интернет на нещата ще докосне живота на всички през следващите години и десетилетия“, категоричен е той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още