IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Apple и Google не са топ играчи в „интернета на нещата“

Според инвестиционната банка една от големите пречки пред сектора е въпросът за сигурността

09:23 | 01.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman: Apple и Google не са топ играчи в „интернета на нещата“

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs създаде списък със 17 компании, които според мнението на експертите се възползват най-много от т. нар. интернет на нещата (Internet of Things, IOT). В него се открояват някои интересни имена. Но също така липсват някои гиганти, пише Wall Street Journal.

„Стационарният интернет има един милиард потребители, свързани помежду си чрез своите компютри. Мобилният интернет свързва над 2 млрд. хора чрез смартфони (и ще мине границата от 6 млрд. потребители). Интернетът на нещата обаче ще се свърже 28 милиарда "неща" през 2020 г., към интернет", пише Goldman Sachs в анализа си.

Въпреки че на своята току-що приключила конференция за разработчици в Сан Франциско Google представи доста "неща", а медиите все повече се занимават с евентуалното представяне на новия по-голям iPhone на Apple, и двата концерна не попадат в списъка на Goldman.

При това анализаторите на банката не са игнорирали нито Google, нито Apple. В действителност те оценяват акциите на Apple с "купувай", а на тези на Google поставят "неутрална" оценка. Очаква се също така и двете компании в бъдеще да навлязат още по-силно на пазара на устройствата, които ще бъдат свързани с интернет. Но, що се отнася до  комуникационните техники, и двете компании не намират място сред лидерите. 

Според Goldman Sachs списъкът е само първата част от поредица от анализи за интернет на нещата. Може да се предположи, че двата технологични гиганта ще попадат в бъдеще по-обстойно в анализа на банката.

Къде обаче Goldman Sachs вижда приоритетите на новата революция на IOT? Анализаторите на банката очакват две основни области на растеж. На първо място – в комуникационнитe технологии, т.е. в безжичния интернет, по-широкообхватните мобилни услуги и така наречената "изчислителна мъгла". В допълнение, хардуерът става все по-важен, като например сензори, устройства за връзка и микроконтролери.

В тези области според Goldman Sachs най-добре позиционирани са следните 17 компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 9 години
Виж ти?А всъщност те по каква причина се писаха разбирачи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още