IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC остава на печалба за трето поредно тримесечие

Компанията успява да забави спада в продажбите, но все още не обръща тренда

13:20 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC остава на печалба за трето поредно тримесечие

Тайванският производител на електроника HTC отчита печалба за трето поредно тримесечие и значително надмина очакванията на анализаторите. Компанията дължи успеха основно на нарастващото търсене на новите ѝ модели смартфони. HTC показа повече устройства в средния ценови диапазон, намалява разходите си и остава на печалба, предава WSJ.

Въпреки това според анализаторите HTC продължава да е изправена пред трудната задача да увеличи отново като цяло спадащите си продажби. През настоящата година пазарът на смартфони вероятно ще се пренасити. Както утвърдени марки като Apple, така и дискаунтъри като китайският конкурент Xiaomi търсят начини за увеличение на пазарния си дял.

По предварителни данни нетната печалба на HTC е нараснала през последното тримесечие на годината до 470 млн. нови тайвански долара, което е еквивалентът на около 12,3 милиона евро, или 14,67 млн. долара. Това е значително над очакваните от анкетираните от Thomson One Analytics анализатори 330 млн. нови тайвански долара и повече от печалбата за предходната година от 315,3 млн. тайвански долара. Продажбите са нараснали до края на декември до близо 48 млрд. тайвански долара спрямо над 43 млрд. тайвански долара година по-рано.

След като HTC отчете през 2013 г. нетна загуба за първи път, групата намали зависимостта от скъпоплатената си серия смартфони и пусна по-евтини модели за развиващите се пазари. В допълнение HTC представи заедно с Google своя таблет Nexus 9, който разполага с водоустойчива камера и софтуер за селфи снимки. Благодарение на новите продукти HTC успява да забави спада в продажбите, но все още не обръща тренда.

През изминалата година смартфонът HTC One, който е флагманът на компанията, получи възторжени отзиви за елегантния си дизайн, но въпреки това не успя да насърчи особено продажбите.

През настоящата година групата очевидно има големи планове. Говорителят на HTC Джеф Гордън написа на 31 декември в Twitter, че „пътната карта на HTC за 2015 г. е най-доброто досега за компанията - с някои големи изненади, които ще вземат дъха на клиентите".

HTC бе навремето един от най-големите производители на смартфони в света, но през миналата година изпадна от Топ 10. В премиум сегмента групата губи пазарен дял за сметка на Apple и Samsung, а в средния и долния пазарен сегмент силна конкуренция са производителите на евтини модели от Китай. 



Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още