IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD обмисля разделяне на бизнесa си

Компанията се опитва да се справи с конкуренцията и слабите си продажби

13:57 | 21.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове Advanced Micro Devices Inc (AMD) е в начален етап на анализ дали да се раздели на две части или да създаде нов бизнес, опитвайки се да промени перспективите пред себе си и да надделее на конкурента си Intel, предава Ройтерс.

Обсъжданията са предварителни и все още няма решение, твърдят запознати източници. Разглеждането на опциите обаче подчертава решимостта на главния изпълнителен директор Лиза Су да изследва всяка възможност да вдигне компанията на крака.

Една от опциите, които AMD разглежда, е да отдели графичния и лицензния си бизнес от сървърния си, който предлага процесори на центрове за данни.

AMD е разглеждала подобни възможности и в миналото, но тогава не стигна до решения по казуса. Според Су обаче, която пое поста през миналия октомври, има защо компанията най-малкого да обмисли повторно подобна възможност.

Говорители на компанията съобщиха, че към момента не се разглежда подобен проект, допълвайки, че компанията остава ангажирана с дългосрочната си стратегия, която бе представена през май.

AMD, чиято пазарна капитализация е на стойност около 2 млрд. долара, се конкурира с много по-голямата компания Intel от 80те години на миналия век и на моменти влиянието на компютърните и сървърните й чипове е сериозен. Компанията има обширно споразумение за размяна на лицензи с Intel, въпрос, който AMD ще трябва сериозно да проучи, ако реши да се раздели на две.

През последните няколко години появата на нови конкуренти, създаващи нискобюджетни и енергийно ефективни чипове, се отразява негативно върху компанията. Акциите на AMD са спаднали с 40% през последните 12 месеца.

Компанията, която през октомври заяви, че ще съкрати 7% от работната си сила, мести фокуса си към игрови конзоли и сървъри с ниска консумация на енергия, за да се справи с все по-ниските продажби на лаптопи.

Докато големите конкуренти като Intel разполагат с големи бюджети, за да финансират нови продукти, AMD е изправена пред все по-слаби парични потоци и има по-скромен баланс.

Нетната загуба на AMD достигна до 180 млн. долара или 23 цента на дял за първото тримесечие на годината. Тя не успя да задоволи и прогнозите за приходите си. Все пак компанията очаква, че се върне обратно към печалба през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още