IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият PC пазар засегна силно AMD

Приходите на компанията се сриват с почти една четвърт, а загубата надхвърля очакванията

10:11 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Слабият PC пазар засегна силно AMD

Слабият пазар на персонални компютри създава все повече проблеми на американския производител на чипове Advanced Micro Devices (AMD). През първото тримесечие на фискалната година приходите се сриват с почти една четвърт до 1,03 млрд. долара. Загубата нараства до 180 млн. долара, или 23 цента за акция, както съобщи компанията след приключване на сесията в четвъртък. Година по-рано минусът бе от „само“ 20 млн. долара, предава Ройтерс.

Загубата по неамерикански счетоводни стандарти (Non-GAAP) е от 9 цента на акция, докато Wall Street очакваше тя да е в размер на до 5 цента за акция.

Проблемите на компанията идват от все още силната зависимост от продажбите на чипове за персонални компютри и лаптопи. Приходите от това поделение спадат с 38% до 532 млн. долара, което допринася за оперативна загуба от 75 млн. долара. За общата загуба на концерна допринасят и отписвания  и разходи по преструктуриране от 87 млн. долара.

В следборсовата търговия акцията се обезцени с над 8%. Приходите за първото тримесечие са под пазарните очаквания, загубата е по-висока от прогнозираната, а и прогнозата за следващото тримесечие е разочароваща. AMD очаква приходите ѝ през следващите три месеца да се свият с още 3%.

Освен PC процесори AMD произвежда и графични чипове, вградени процесори, корпоративни чипове, както и процесори за игрови конзоли.

След 2012 г. компанията намали оперативните си разходи с 30 на сто и държи кешови наличности от около 1 млрд. долара. Компанията също така сви персонала си.

AMD е значително по-малкият конкурент на Intel, който през миналото тримесечие също бе засегнат от слабия бизнес с нетбуци и десктоп процесори. В последните месеци и дори години потребители и бизнес клиенти все по-често посягат към по-мощни смартфони и таблети, чиито чипове се произвеждат от други производители. 

На Intel помага и добрият бизнес с процесори за центрове за данни, докато AMD залага повече на производството на части и чипове за игровите конзоли и успява да си осигури място като поддоставчик за големите производители на конзоли Sony, Microsoft и Nintendo. В поделението на AMD за този бизнес също е отчетен спад, главно поради спада в продажбите на сървърните чипове. Приходите от продажбите там са намалели със 7 процента до 498 млн. долара, а оперативната печалба пада от 85 до 45 млн. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още