IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC губи мястото си във водещия тайвански индекс

Акциите на компанията се обезцениха с над 95% спрямо пика им през април 2011 г.

15:51 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
HTC губи мястото си във водещия тайвански индекс

От 21 септември някогашната технологична звезда HTC няма да е част от водещия индекс Taiwan 50 Index на тайванската фондова борса TWSE, съобщава ZDNet. Решението за това е на ръководството на борсата, а не на производителя на смартфони.

Причината е сриването на цената на акциите на компанията, която заради високите загуби и мрачните прогнози за своето бъдеще вече не отговаря на критериите, за да бъде сред водещите 50 компонента на тайванската борса. Така HTC ще слезе „в долната дивизия“ Taiwan Mid-Cap 100 Index. Водещият индекс Taiwan 50 Index представлява почти 70 на сто от тайванския борсов пазар, докато на Mid-Cap 100 се падат около 20 на сто. 

HTC ще бъде заменен от Eclat Textile, производител на текстил, чиито акции са поскъпнали с 55 процента през тази година.

Акциите на HTC се обезцениха с над 95% спрямо пика им през април 2011 г. Само през тази година понижението е от 60%. Наскоро HTC дори остана с по-малка пазарна капитализация от парите в брой, с които разполага. За инвеститорите това означава, че марката и активите са без стойност. 

Новината за решението идва няколко дни, след като HTC обяви, че ще съкрати 15% от служителите си. През август стана ясно, че концернът е записал най-ниските си месечни приходи от осем години насам.

В момента HTC преживява поредното си преструктуриране, като се опитва да премести фокуса си върху смартфони от висок клас и умни аксесоари. Концернът ще промени продуктовата си стратегия и ще произвежда по-малко модели на по-големи интервали от време, така че да се фокусира върху печалбата си вместо върху по-големия брой продажби, заяви главният финансов директор Чан Чиалин. HTC очаква да започне намаляването на разходите си през първото тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още