IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC прогнозира пет пъти по-голяма загуба от очакваното

Компанията губи пазарен дял, а продажбите ѝ на смартфони намаляват

13:34 | 06.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

HTC прогнозира пет пъти по-голяма загуба за тримесечието от очакваното от анализаторите, тъй като продажбите на смартфони спадат, а тя губи пазарен дял на фона на конкуренцията от страна на Xiaomi и Huawei Technologies, пише Bloomberg.

Загубата на HTC ще бъде между 5,51 и 5,85 нови тайвански долара на акция, обяви компанията, в сравнение с очакванията за загуба в размер на 1,17 нови тайвански долара на акция. Прогнозата за продажбите е за 19 млрд. нови тайвански долара (600 млн. щатски долара) до 22 млрд. нови тайвански долара. Тя е под консенсусната прогноза на анализаторите за 36,8 млрд. нови тайвански долара.

Само преди четири години продажбите на HTC за тримесечието надхвърлиха 135 млрд. нови тайвански долара. Бързият спад, който отбелязва компанията, подчертава как продуктовата и маркетинговата ѝ стратегия се провали на фона на по-евтините телефони на Xiaomi и по-големите по размер устройства на Samsung Electronics.

Основателят, председател и главен изпълнителен директор на компанията Шер Уанг заяви, че не обмисля сливания, дори и след голямата загуба на пазарен дял на компанията, което я класира под десетте топ производителя на телефони в света.

HTC ще промени продуктовата си стратегия и ще произвежда по-малко модели на по-големи интервали от време, така че да се фокусира върху печалбата си вместо върху по-големия брой продажби, заяви главният финансов директор Чан Чиалин. HTC очаква да започне намаляването на разходите си през първото тримесечие на следващата година.

Прогнозата идва, след като тайванската компания през юни намали прогнозата за продажбите си, позовавайки се на забавянето в търсенето на висок клас смартфони и по-слабите продажби в Китай.

Днес HTC обяви неодитирани консолидирани приходи за юли 2015 г. в размер на 7,41 млрд. тайвански долара и 81,94 млрд. тайвански долара за периода януари-юли 2015 г. 

През тази година акциите на компанията отбелязват 51% спад в цената, като в четвъртък, преди представянето на отчета, затвориха при 70 нови тайвански долара за брой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още