IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard съкращава до 30 хил. служители при разделянето си

Разделянето на две ще коства на HP допълнителни разходи в размер на 3 млрд. долара

09:57 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Hewlett-Packard съкращава до 30 хил.&nbsp;служители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Hewlett-Packard съкращава до 30 хил. служители. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard възнамерява да съкрати до 30 хил. работни места в хода на своето преструктуриране и разделяне. С хода ще се спестят около 2,7 млрд. долара, поясни компанията късно във вторник, цитирана от DPA.

Очакваното орязване на 25 хил. до 30 хил. работни места ще е преди всичко в подразделението за корпоративни клиенти. Hewlett-Packard е напът да завърши започнат още през 2012 г. план за намаляване на броя служители с около 55 хил.

Компанията се разделя на две на 1 ноември. Бизнесът с лични компютри, принтери и хардуер ще се отдели от този за корпоративните услуги, за да се вдъхне възможност за по-голям ръст на отделните подразделения.

Към 31 октомври 2014 г. HP имаше общо 302 хил. служители в целия свят. 

Новите мерки за съкращаване на разходите биха направили следващо преструктуриране ненужно, заяви главният изпълнителен директор на концерна Мег Уитман. Тя ще ръководи специализираната върху корпоративните услуги фирма.

Според предварителни изчисления разделянето ще коства на HP допълнителни разходи в размер на 3 млрд. долара, но ще донесе повече спестявания в рамките на до 3 години. HP не предостави данни за това в какъв период ще отпаднат допълнителните работни места. В следборсовата търговия в Ню Йорк акциите загубиха 2,3 на сто от стойността си.

Поредни разочароващи данни за продажбите на компютри и слабото търсене от страна на корпоративните клиенти засегнаха в последните месеци втория по големина в света производител на компютри след китайския Lenovo.

Свиването на световните продажби на персонални компютри се изостри през второто тримесечие на 2015 г., тъй като клиентите очакваха излизането на Windows 10 през юли.

В резултат на това приходите на HP от бизнеса ѝ с персонални компютри и принтери, който е най-големият ѝ, намаляват с 11,5% през третото тримесечие, приключило на 31 юли.

Подразделението, отговарящо за услугите за бизнеса, отчита спад на продажбите от 11%.

За цялата фискална година, която приключва през октомври, HP очаква коригирана печалба от 3,59-3,65 долара на акция при средна прогноза на анализаторите за 3,64 долара за акция.

Общият размер на приходите се понижава с 8,1% до 25,35 млрд. долара през третото тримесечие, като до голяма степен спадът е заради силния долар.

Основаното преди  76 години дружество реагира твърде късно на новите тенденции в технологиите, при които клиентите предпочитат да купуват смартфони и таблети вместо традиционните компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Заради некадърното управление на няколко десетки мениджъри ще го отнесат няколко десетки хиляди обикновенни работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още