IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP отчита спад на приходите за четвърто поредно тримесечие

Резултатите на компанията са засегнати от слабите продажби на персонални компютри

10:16 | 21.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Hewlett-Packard (HP) отчете спад на приходите за четвърто поредно тримесечие. Резултатите на компанията страдат от слабите продажби на персонални компютри и по-слабото търсене на нейните услуги от страна на бизнеса, предава Ройтерс.

Прогнозата на HP за коригираната ѝ печалба за годината е доста под очакванията на анализаторите.

Главният изпълнителен директор на компанията Мег Уитман заяви, че факторите, които оказват натиск върху пазара на персонални компютри, се очаква да влияят и през четвъртото фискално тримесечие, както и през следващата фискална година.

76-годишната компания, която се бори да се адаптира към новите условия на пазара, ще се раздели на две публични компании по-късно тази година. Тя отделя своя бизнес с персонални компютри и принтери от по-бързо развиващия се бизнес с корпоративен хардуер и услуги.

HP е близо до края на своето многогодишно преструктуриране под ръководството на Уитман, която намали разходите и се фокусира върху по-високия марж на печалбите. Планът включва и съкращаването на около 55 хил. работни места.

Главният финансов директор Кейти Лесяк коментира, че компанията очаква броят на съкратените да се увеличи с до 5% до края на октомври.

Безмилостният спад в продажбите на персонални компютри се отразява много негативно на резултатите на компанията. HP отчете спад в продажбите през 15 от последните 16 тримесечия. Свиването на световните продажби на персонални компютри се изостри през второто тримесечие на 2015 г., тъй като клиентите очакваха излизането на Windows 10 през юли.

В резултат на това приходите на HP от бизнеса ѝ с персонални компютри и принтери, който е най-големият ѝ, намаляват с 11,5% през третото тримесечие, приключило на 31 юли.

Подразделението, отговарящо за услугите за бизнеса, отчита спад на продажбите от 11%.

За цялата фискална година, която приключва през октомври, HP очаква коригирана печалба от 3,59-3,65 долара на акция, което е под средната прогноза на анализаторите – 3,64 долара за акция.

Общият размер на приходите се понижава с 8,1% до 25,35 млрд. долара през третото тримесечие, като до голяма степен спадът е заради силния долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още