IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP ще захранва центровете си за данни в Тексас със зелена енергия

Все повече компании предпочитат използването на възобновяема енергия

16:53 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Години наред партньори по проекти или клиенти на производителите на чиста енергия бяха само шепа корпорации. Това бяха най-вече Google и няколко други високотехнологични компании, които работеха директно с производителите на вятърна и слънчева енергия, за да помогнат в използването на зелената им енергия, коментира The New York Times.

Ситуацията обаче предстои да се промени. Във вторник технологичната компания Hewlett-Packard (НР) обяви 12-годишен договор за закупването на 112 мегавата от вятърна ферма, която SunEdison ще разширява в Тексас. Тази енергия е достатъчна, казват от НР, за да оперират центровете ни за данни там, като тя се равнява на захранването на 42 600 домове годишно.

Сделката е поредната сред вълна от други скорошни договори. През февруари Kaiser Permanente обяви 20-годишен договор за закупуването на 153 мегавата вятърна и слънчева енергия от две полета в Калифорния. Месец по-късно Dow Chemical обяви, че ще закупи 200 мегавата вятърна енергия в Тексас.

Споразумението на НР ще позволи на компанията да изпълни целта си за намаляване на оперативните емисии на парникови газове до 2020 г. с 20% в сравнение с нивата от 2010 г. още до края на тази година, макар че това не беше никак лесно, казва Габи Зелдмайер, главен мениджър по развитието в компанията.

„Екологичните съображения присъстват във всички решения, свързани с IT или недвижими имоти, които правим“, казва тя. „Това все още е твърде сложен процес, не можем просто да отидем и да купим енергията, която искаме. За да сключим подобно споразумение, обикновено ни трябва по-голямата част от годината“.

Преминаването на бизнеса към енергия от възобновяеми източници, повечето от които вятърни, е в резултат на комбинацията от понижаващи се цени и по-голям натиск върху компаниите да покажат реални действия за борба с климатичните промени вместо само да обявяват цели.

Според анализаторите натискът става все по-силен, а някои мерки, като енергийна ефективност, не се виждат или не са достатъчно бързи, за да му отговорят. Възможността за поставяне на слънчеви панели върху покривите е ограничена, което прави огромните покупки на чиста енергия важна опция. Компаниите обаче едва сега започват да развиват нужната експертиза, често на най-високите нива, за преговори и одобряване на енергийните договори.

Именно затова енергийните мениджъри смятат, че тенденцията тепърва ще се развива. В допълнение към подпомагане изпълнението на целите за устойчивост, цената за доставка на възобновяема енергия е спаднала, а докато централата съществува и работи, тя не страда от същите ценови колебания както другите, които ползват нефт или газ, казва Кърт Адамс, главният мениджър развитие в SunEdison.

„Възможността за осигуряване на дългосрочен енергиен източник на стабилна цена е един добър бизнес и именно затова напоследък виждаме голям интерес от компаниите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още