IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият път към зеленото мислене

Все повече компании в Европа увеличават инвестициите си във възобновяема енергия

16:48 | 06.06.15 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 1 юни шест големи европейски нефто- и газодобивни компании призоваха за глобално координирана цена на емисиите от въглероден диоксид в опит да се ограничи влиянието на изгарянето на изкопаемите горива върху климата. Преди пет години никой не би очаквал подобен ход. Като производители на голяма част от световните замърсяващи горива, тяхната индустрия не бе склонна да обедини сили и да защитава по-бързото преминаване към по-чисти такива, коментира Economist.

Това е нещо като революция“, казва Патрик Пуян, директор на Total, една от шестте компании. И това не се отнася само до енергийните фирми. Докато световните лидери се подготвят за срещата си в Париж през декември, на която трябва да се постигне споразумение за понижаване на емисиите на парниковите газове, отношението към климатичните промени се променя коренно сред представителите на всички сфери на бизнеса.

През 2009 г., когато световната конференция в Копенхаген не успя да достигне до ново споразумение, с което да замени протокола от Киото, много бизнесмени не се притесняваха особено нито за провала, нито за самото глобално затопляне. Те смятаха, че свързаните разпоредби, подобно на ограниченото влияние на системата за търговия с емисии, не е нищо повече от малка тежест за конкурентоспособността на фирмите. Три неща се промениха оттогава.

Първо, цената на възобновяемите източници на енергия, особено на слънчевите, пада драстично, а дeлът им в производството на електроенергия нараства. Второ, потребителите се интересуват от климатичните промени много повече отколкото преди. И трето, инвеститорите, особено дългосрочните, като пенсионните фондове например, са осъзнали риска да притежават фирми с активи и бизнес модели, чиято стойност вероятно ще намалее, докато светът се „обезвъглеродява“.

Някои започват да лишават от инвестиции най-замърсяващите горива като въглищата, за да вложат пари в по-чисти такива и да стимулират по-зелени политики навсякъде.

„Цената да не правиш нищо става все по-висока от това да правиш нещо“, казва Пол Полман, главен изпълнителен директор на Unilever, англо-холандски производител на потребителски продукти. „Нашите мотиви не са съвсем алтруистични“, признава европейският мениджър. „Клиентите и акционерите изискват от нас подобни инициативи.“

Фирми от всички сфери променят суровините и процесите си и създават продукти, които щадят околната среда докато в същото време помагат на доставчиците да направят същото. Френският производител на козметика L’Oréal твърди, че нивата на въглеродните му емисии са спаднали с 50% между 2005 и 2014 г. докато производството му се е повишило с 22%. Целта на компанията е до 2020 г. емисиите й да намалеят с 60%.

За да не допринася за обезлесяването, Unilever вече купува изцяло палмовото си пасло (компанията е една от най-големите му производители в света) чрез одитирана схема за устойчиво развитие и до 2020 г. планира да може да го купува само от сертифицирани и проследими източници.

IKEA, шведската компания за търговия на дребно, ще инвестира или планира да инвестира 1,5 млрд евро във вятърна и слънчева енергия до края на 2015 г. Фирмата и благотворителната й организация току-що поеха ангажимент за още 1 млрд. евро за развитие на възобновяемата енергия и за подкрепа на хора по места, засегнати от изменението на климата. В Италия през 2015 г. 54% от средноголемите производители, интервюирани от инвестиционната банка Mediobanca и местните търговски камари, са заявили, че инвестират в зелени технологии докато през 2010 г. този процент е бил 37%.

Големият германски енергиен оператор E.ON отделя бизнеса си с възобновяема енергия от стария си бизнес за производство на електроенергия, за да се фокусира върху по-новите възможности. Enel, най-големият оператор в Италия, обеща да спре всичките си нови инвестиции във въглища, да изведе от експлоатация централите си в Италия, задвижвани с изкопаеми горива, и да постигне въглеродна неутралност преди 2050 г. Renault и BMW ентусиазирано рекламират електрическите се автомобили.

Kering, френската група за луксозни стоки, е първата компания, която представя отчет за екологичния баланс, с който измерва влиянието на собствения си бизнес върху цялата мрежа за дистрибуция. Sodexo, френска компания за кетъринг, смята, че повече от половината от 34-те процента емисии, които фирмата смята да намали преди 2020 г., се дължат доставчиците й. Много бизнеси в момента използват неясни цени на емисиите от въглероден диоксид на вътрешно ниво, когато разпределят капитал, за да преценят дали инвестициите все още имат смисъл, ако и когато цените скочат.

Според компаниите те не само спестяват от по-високата енергийна ефективност, но и печелят по-малко измерими ползи от подобрената си репутация, по-мотивиран екип и др. Но може да отнеме години преди големите радикални инвестиции и производствените техники да оправдаят разходите си, ако изобщо това се случи. Изплаща ли се тогава зеленото мислене?

Да, и то много, твърди Пол Симпсън, мениджър на CDP, изследователска компания, която събира екологични данни от повече от 5 000 компании в цял свят. Според нейно проучване от май фирмите с публикувани цели за намаляване на емисиите от въглероден диоксид бележат по-високи доходи с възвращаемост на инвестирания капитал от 9,9% в сравнение с 9,2% на тези, които не са си поставили цели.

Индексът Low-Carbon 100 Europe на фондовата борса, който включва европейски фирми с най-ниски въглеродни емисии в съответните им индустрии, се е вдигнал с 60% от края на 2010 г. За сравнение по-широкият индекс STOXX Europe 600, от който са избрани компаниите, отбелязва повишение от 45%.

И все пак зелените фирми може да са по-печеливши не защото са зелени, а защото са по-добре управлявани. А акциите им да се представят по-добре, защото инвеститорите виждат зеленото мислене просто като заместител на успешното управление.

Шестте европейски енергийни компании, призоваващи за ефективна цена на въглеродния диоксид признават, че ако участниците в конференцията в Париж успеят да се договорят за нещо, то това ще увеличи разходите им.

Но поне, казват те, това ще предложи „по-ясна пътна карта“ за техните бъдещи инвестиции. Природният газ е важен за шестте компании – той представлява половината от продукцията на Total, например, докато преди 10 години този процент е бил 35%.

Затова те се надяват, че установена цена на въглеродния диоксид ще доведе до преминаване от въглища към природен газ, който според тях произвежда двойно по-малко емисии в сравнение с въглищата за всяка единица електроенергия, генерирана след изгаряне.

Цялостното въздействие върху печалбата на всичко това няма да бъде ясно за години напред, казва директорът на Total Патрик Пуян. Но подобно на други в заседателните зали на Европа заключението му е, че друг избор по този въпрос не съществува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Eon
преди 8 години
Дори и оцеляването на човешката раса се измерва от самата нея с печалба...Колко жалко, как стигнахме до тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Изчел съм и изгледал много научно-документални филми и затова пиша като съм наясно ,че не откривам топлата вода Нещата се знаят от 30-50год. а нищо не се прави Особено притеснен съм за петролната катастрофа и според мен трябва да се почне от петролната - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231в смисъл забрана на офшорки и т.н. регулации с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в ... Проблемът ясно се осъзнава от финансовите институции и това става ясно от доклада на Банката за международни разплащания в Базел, Швейцария. В годишния й доклад се твърди: Цените на петрола могат да останат високи за продължителен период от време... По-нататъшно качване на цените може да доведе до по-тежки последици от настоящите очаквания... Всеки трябва да направи неприятни компромиси сега, за да се избягнат дори още по-неприятни последици в бъдещето - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2005/12/02/234042_dostiga_li_dobivut_na_petrol_svoia_maksimum/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Описал съм основното за глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445след 8-9 год. слънцето влиза в макс активност и по същото време океаните ще отдадат топлина и процеса става необратим заради Сибир и Арктика защото там са складирани много парникови газове Най-големият проблем е петрола и нещата са навързани - отказ от петрола ще намали затоплянето и т.н. описал съм основните стратегии - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Въгл двуокис лесно се улава от ТЕЦ и отделно се измива от дъжда тоест проблема е метана Много мога да обяснявам и за управлението на ток от слънце и вятър тоест като цяло на електр.системаПроблем е ,че активите на повечето пенс.фондове са вложени в неща които нямат бъдеще и въобще като цяло активите които се управляват надвишават много БВП-то И без да се ''обезвъглеродява'' светът активите пак са надценени - Нуриел Рубини - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нещата се знаят - ''инвеститорите, особено дългосрочните, като пенсионните фондове например, са осъзнали риска да притежават фирми с активи и бизнес модели, чиято стойност вероятно ще намалее, докато светът се обезвъглеродява - проблема ,че повечето ще пият по една студена вода и някой трябва да обяснява защо не са взети мерки и т.нЯдосан съм много защото 320млн. в САЩ консумират повече петрол от Китай ,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumira защото колите им горят 2 пъти повече - http://***.greentech.bg/archives/58888 защото 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Престъпленият на САЩ са много - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443И хубавото е ,че като най-големи замърсители с парн.газове първо тях ги удря т.е. урагана Санди и 60млрд. загуби ще е като детска играчка ако не вземат мерки безводието в Калифорния е началото ако добиват шистов газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Описал съм стратегиите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558''Според изчисления на Департамента по енергетика на САЩ ( US Department of Energy, Energy Information Administration ) световната консумация на енергия във всички форми барели петрол, кубични метри природен газ, ватове водна енергия се очаква да достигне 198,721,800,000,000 kWh ( или 7.15 екзаджаула ) през 2030 г., което е с 44% повече от нивата от 2008 г. Ако тази енергия трябва да се набави единствено от соларни централи, то трябва да се покрие територия от 496 805 квадратни километра със соларни панели.Само ненаселената част от пустинята Сахара, която се равнява на почти 9 милиона квадратни километра, е достатъчна да задоволи световните енергийни нужди 18 пъти над необходимото'' - http://greenjotter.org/surface-area-world-solar-wind УПРАВЛЕНИЕТО НА ток от слънце и вятър е трудно защото са непостоянни и трябва системи за съхранение на тока(ПАВЕЦ) и т.н. всичко е изчислено ,възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проблема е ,че не може да се откажем на 100% от петрола и според изследвания на учени можем на 90% но аз го слагам 80% тоест ако сега се консумира 32 милиарда барела годишно 20% са 6 милиарда по 100год. = 600 млрд.барела ТОЕСТ ТРЯБВА ДА СИ ОСТАВИМ ПЕТРОЛ ЗА СТОЛЕТИЯ НАПРЕД Отделна тема е колко петрол има и тъй като съм изчел и според ExxonMobil известните в момента световни резерви са около 900 млрд.барела НО КОЛКО Е ЛЕСНО ДОСТЪПНИЯТ(евтин) за добив ,и незнам дали включват шистовият който е престъпление срещу човечеството ,и съм описал - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231тук - http://profit.bg/news/Naj-golemite-petrolni-nahodishta-v-sveta-/nid-83174.html накрая пише 2.855 трлн. барела но още е въглища и т.н. а за газта е за 67год. при сегашното потребление и ако се увеличи потреблението ?! - свършва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Газ добиват - синтезират чрез термолиза като правят дренажни хоризонтални сондажи под подпочвените водоеми в които взривяват малки термоядрени запалаки при педварително напълнен с водород сондажен шнур т.е. гърмят водородни бомби.Това е шистовия газ, който откириха как да добиват.Технологията разработиха в Русия щатските и канадски компании, затова сега Путин е пощръклял да пуска обръчи от газопроводи.Въобще не го притеснява какво правят с водата, а в нея е паметта на живота и чрез нея той може да се възвърне и възтанови дори след много тежка катастрофа . Тази памет е съдателя на живот и светия дух се съдържа в нея. Затова трябва да бъдат спряни и не чрез данъци и пари а ако се налага със сила - ново и мощно оръжие. За целта Европа трябва да се обедини още по здраво, да стане по силна от САЩ и Русия и да ги спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 8 години
Просто едрият бизнес най-накрая осъзна къде е мекото на баницата. Сложи в името на продукта си "еко", "био" или "грийн" и ще можеш да го продаваш много по-скъпо, да се възползваш от държавни субсидии и облекчения и да си направиш страхотна реклама, за която иначе трябва да плащаш милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Изключените онлайн устройства харчат ток за $80 млрд. годишно - 400 TWh са пропилени заради Загубената електроенергия се равнява на общото годишно потребление на Великобритания и Норвегия, взети заедно - http://***.greentech.bg/archives/53642,и в доклада на Европейската комисия накрая е дадена таблица за енерг.неефективност - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfРАЗХИЩЕНИЕТО Е МНОГО ГОЛЯМО И ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА ПЕСТИМ ЗАЩОТО РЕСУРСИТЕ СА ИЗЧЕРПАЕМИ Водата също е изчерпаема засега бавно чрез фотосинтезата и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Много се радвам ,че се говори за проблема и аз съм събрал факти за глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Но мисля ,че се пропуска най-важното а то е изчерпването на петрола и газта - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Доклада на ООН е грешен и съм готов да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно Темата е голяма и катастрофите са взаимосвързани както и стратегиите за избягването им Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Мога да обясня всичко в детайли ако трябва и където трябва и идеята ми е да запозная повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество,за да натискаме,следим властта да вземе мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още