IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО пак изпитва трудности с балансирането на електроенергийната система

С 40% ще бъдат намалени мощностите на ВЕИ централите, за да се компенсира намалялото потребление на ток

11:00 | 28.05.15 г.
ЕСО пак изпитва трудности с балансирането на електроенергийната система

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отново ограничава производители на електроенергия поради невъзможност за баланс на системата. Това става ясно от съобщение на сайта на оператора. Възможността е предвидена в Закона за енергетиката.

В периода от 9 до 17 часа днес с 40% ще бъде ограничена работата на централите, работещи с възобновяеми източници, присъединени в мрежите на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго Про, тоест на територията на цялата страна.

От ЕСО коментират, че са направени ограничения на всички останали производители до техническия минимум от гледна точка на сигурната експлоатация на националната електроенергийна система.

Справка в сайта на оператора показва, че в сутрешните часове товарът в системата е 3,6 хил. мегаватчаса. Основна част от производството се пада на АЕЦ „Козлодуй“ - почти 43%, или малко над 1,9 хил. мегаватчаса.

Фотоволтаичните централи произвеждат почти 8% от енергията, или 350 мегаватчаса, а вятърните централи – към 287 мегаватчаса. На водните централи се падат около 220 мегаватчаса. 

През тази пролет ЕСО на три пъти ограничи производството на "зелена енергия" в периода 23 - 25 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още