IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се превръща във все по-силен лидер при суперкомпютрите

Първите два най-бързи суперкомпютъра в света са китайски

14:53 | 10.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай все по-твърдо оставя САЩ зад себе си в битката за лидер при суперкомпютрите, коментира CNNMoney.

За пръв път в историята Китай зае водеща позиция по брой суперкомпютри във внимателно следена класация на 500-те най-бързи системи на планетата. Страната има 167 броя, задминавайки САЩ със 165, посочват екипът от американски и германски изследователи, които изготвят класацията, 

Китай засилва позицията си и от гледна точка на силата на суперкомпютрите, като машините му заемат първите две места. Новият суперкомпютър, който е на първата позиция, известен като Sunway TaihuLight, е първият изцяло изграден с местни процесори, а не чрез американски технологии.

Преди това лидерската позиция от 2013 г. насам бе заемана от китайския Tianhe-2, който бе базиран на процесори на Intel.

Суперкомпютрите обикновено се използват за предвиждане на сценарии заради невероятната си сила да обработват данни. Те могат да създават прецизни модели на сложни среди, например предвиждането на климатични модели, генетични карти или симулации на ядрени експлозии.

Това ги прави и чувствителен потенциален инструмент за националната сигурност.

Миналата година американското правителство забрани на Intel и Nvidia да продават нови чипове за ъпгрейд на четири центъра със суперкомпютри, свързани с Tianhe-2, след като заяви убеждението си, че те се „използват в дейности, свързани с ядрени експлозии“. Китайските власти отхвърлиха обвиненията.

Sunway, който е изцяло създаден с местни технологии, не трябва да се тревожи за подобни проблеми. А суперкомпютърът е наистина много мощен, като работи два пъти по-бързо от Tianhe-2.

Най-бързата американска система – Titan е на трето място, но е доста зад китайския лидер. Sunway е над пет пъти по-бърз.

Изследователите, които формират класацията топ 500 два пъти годишно, отдават нарастващото лидерство в Китай на „вълна от индустриални и изследователски инсталации, която се отчита през последните няколко години“.

САЩ се опитват отново да излязат напред. Миналата година президентът Барак Обама подписа изпълнителна заповед, с която обяви Националната стратегическа компютърна инициатива, която ще бъде отговорна за създаването на най-бързия суперкомпютър в страната.

Ще мине известно време обаче, преди да успеят да създадат нещо, което да задмине Sunway.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още