IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет увеличава ангажимента си към Apple

Делът на Berkshire Hathaway в производителя на iPhone вече се оценява на почти 1,5 млрд. долара

09:35 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уорън Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет увеличава залога си за Apple Inc. по време на второто фискално тримесечие, като делът му в производителя на iPhone вече се оценява на почти 1,5 млрд. долара.

Въпреки че богатството на Бъфет се дължи преди всичко на инвестициите в застрахователи, финансови компании и промишлени предприятия, включително в имена като Coca-Cola Co. и American Express Co., Berkshire разкри през май, че е вложил 1 млрд. долара в акции на Apple. Книжата на технологичния концерн добавиха повече от 20% към стойността си през последните три месеца, пояснява Wall Street Journal. 

Berkshire e увеличил през второто тримесечие дела си с 55% до 5,42 милиона акции на Apple, с което общият размер на дела на фонда възлиза на 15,2 милиона акции на стойност 1,46 млрд. долара в края на периода.

За разлика от него Soros Fund Management на Джордж Сорос напусна позицията си в Apple през тримесечието, а Greenlight Capital на Карл Айкан намали дела си със 17%.

Докато Бъфет отдавна изказваше опасенията си да инвестира в технологични компании, според WSJ се оказва, че първоначалната инвестиция в Apple e била направена от неговите фонд мениджъри. Тод Комбс, който се присъедини към Berkshire през 2011 г., и Тед Уешлър, който пристигна в компанията една година по-късно, са показали желание да инвестират в онази част на пазара, до която Бъфет не се докосва, включително технологичния сектор. Дваматa бивши мениджъри на хедж фондове бяха привлечени в Berkshire като част от дългосрочните планове на Бъфет за бъдещето на конгломерата.

Първата голяма инвестиция на Berkshire в технологичния сектор беше през 2011 г., когато компанията разкри, че има дял в International Business Machines, оценен на над 10 млрд. долара, който оттогава бе разширен.  През второто фискално тримесечие фондът не е променял участието си в IBM, както и позициите си в Wells Fargo & Co., Coca-Cola и American Express.

За сметка на това Berkshire намалява участието си в търговската верига Wal-Mart Stores с 27% и в производителя на селскостопанска техника Deere & Co. с 5,7%. Освен това фондът на Бъфет свива участието си в най-големия канадски петролен производител Suncor Energy с 26%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още