IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit вгорчава живота на феновете на Apple във Великобритания

Британските потребители ще трябва да плащат значително повече за новите смартфони на компанията заради слабия паунд

09:11 | 09.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Brexit вгорчава живота на феновете на Apple във Великобритания

Разгневените британски потребители, които ще трябва да плащат значително повече за iPhone 7, отколкото за неговия предшественик iPhone 6s, може да обвиняват Brexit и спада на стойността на паунда за сериозното увеличение на разходите във Великобритания за флагманския смартфон на Apple Inc., предава Bloomberg.

Базовото ниво на iPhone 7 и телефонът с по-голям екран iPhone 7 Plus, представени през тази седмица в Сан Франциско и достъпни във Великобритания след 16 септември, ще струват на потребителите 599 паунда (797 долара) и съответно 719 паунда. Това е с 11 на сто и 16 на сто над цената на предишните версии, обявени през септември 2015 г., изчислява агенцията. 

За сметка на това в САЩ нямаше увеличение на цената за най-базовия iPhone 7, който струва 649 долара - колкото и предишният iPhone 6s, дори с двойно повече памет от предния модел. Цената за 7 Plus е увеличена с 2,7%. В Германия по-новите телефони са по-скъпи, но само с около от 3% до 6%.

Може би не е случайно, че британските потребители плащат по-висока цена. Подобно на много производители на електроника Apple често взема предвид фактора валутни колебания, когато определя цените за своите продукти на различните пазари.

Когато главният изпълнителен директор Тим Кук представи първата 6s серия през септември 2015 г., британската лира се търгуваше на ниво от 1,54 долара. При цена от 1,33 долара за лира сега курсът е с около 14% по-нисък, като най-сериозна вина за това има вотът на британските избиратели страната да напусне Европейския съюз.

„Много важно за Apple е да запази печалбите, особено при своите по-скъпи телефони“, коментира Джон Бътлър, анализатор от Bloomberg Intelligence. „Компанията няма да рискува свиване на маржове си заради колебанията на валутните курсове", допълва той. Според него тя по-скоро ще повиши цените в случай на нужда, за да поддържа  на тази маржове.

Преди две години, когато паундът струваше 1,61 долара, Apple въобще не увеличи цените на новите си за това време апарати. Цената на iPhone 6 на Острова беше 539 паунда, с 10 паунда по-ниска от предходния модел iPhone 5s. Цената на iPhone 6 Plus започваше от 619 паунда през 2014 г. Британските цени включват и ДДС.

Говорител на Apple във Великобритания не коментира пред Bloomberg ценовата политика на компанията.  

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Верно бе ...да ги оплачеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
Аууу-проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още