IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подновява усилията си да продава употребявани iPhone-и в Индия

70 на сто от продаваните в страната телефони са на цени под 200 долара

09:53 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на&nbsp;Apple в Мумбай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Apple в Мумбай. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. се връща на масата на преговорите с искането си да продава употребявани iPhone-и в Индия, докато обсъжда с правителството отстъпките, които ще получи, за да започне производство в страната, предава Bloomberg, цитирайки запознат с въпроса източник.

Компанията е поискала да получи възможност да ремонтира и продава в Индия употребявани iPhone-и, твърдейки, че разполага с нужната за това производствена инфраструктура, за да ги направи съвместими със стандартите за качество, казва източникът, който е пожелал да не бъде назован. Искането е включено в списъка с отстъпки, които Apple е предоставил на държавните служители, с които преговаря. Сред отстъпките влиза и 15-годишна данъчна ваканция. 

Последният подобен опит на Apple да предложи употребявани телефони в страната бе посрещнат със съпротива, както сред мениджърите на индустрията, така и в министерствата, където се появиха опасения, че подобен ход ще наводни страната с некачествена електроника и ще подкопае програмата „Направено в Индия" за насърчаване на местното производство. Най-ценната компания в света обаче използва силата на своята марка на масата за преговори, като пояснява, че тези устройства ще са по-евтини и насочени към този ценово чувствителен пазар.

Компанията разполага с голям брой употребявани iPhone-и заради схемата за ъпгрейд в САЩ и по целия свят всеки път, когато представи ново устройство. Някои от набраните употребявани апарати са били повредени, разглобявани, ремонтирани и след това може да се продават отново. Индия може да стане ключова дестинация за много от тези джаджи, макар че местните политици се опасяват, че страната може да се превърне в сметище за остаряващи телефони.

„Тези телефони все още имат живот в себе си“, казва Аншул Гупта, базиран в Мумбай директор на Gartner Inc. Той смята, че 70 на сто от продаваните в Индия телефони са на цени под 200 долара. „В Индия и други развиващи се пазари купувачите не могат да си позволят флагман и опцията за  по-стари  iPhone-и ще е добра за тях“, казва той.

Apple не коментира темата пред Bloomberg.

Ако получи разрешение, концернът от Купертино ще стане първата компания, която ще има позволение да внася и продава употребявана електроника в страната. Apple е продала тук едва 2,5 млн. телефона през миналата година, което е 2 на сто от пазара. Очаква се до 2020 г. в Индия да се продадат 750 млн. телефона. На местния пазар лидер е Samsung Electronics Co., но китайските доставчици Oppo, Vivo и Xiaomi също печелят значителен пазарен дял.

Искането на Apple се случва на фона на перспективите за стартиране на мащабно производство в Индия. През миналата седмица местен министър заяви, че компанията ще започне асемблиране на телефони в завод на своя партньор Wistron Corp в Бангалор до края на април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още