IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft пуска VR очилата HoloLens официално в продажба и в България

Смесената реалност помага на бизнес организациите и техните служители да боравят с триизмерни данни, пестейки време и пари

15:43 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	HoloLens са напълно автономни и могат да работят, без да са свързани със смартфон или компютър. Вградени камера и сензори следят положението на потребителя и симулират взаимодействието с виртуални обекти. Джаджата разполага със собствен процесор за обработка на холографски изображения и вградена аудио система. <em>Снимка: Microsoft</em></p>

HoloLens са напълно автономни и могат да работят, без да са свързани със смартфон или компютър. Вградени камера и сензори следят положението на потребителя и симулират взаимодействието с виртуални обекти. Джаджата разполага със собствен процесор за обработка на холографски изображения и вградена аудио система. Снимка: Microsoft

По време на събитието си Future Decoded в Лондон американският технологичен концерн Microsoft обяви, че очилата за добавена и смесена реалност HoloLens, които са и първият в света самостоятелен холографски компютър с Windows 10, ще бъдат достъпни за корпоративните клиенти и в България.

От концерна съобщиха, че освен в България ще разширят пазара на HoloLens и в още 28 европейски държави – Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Турция.

HoloLens са първият напълно самостоятелен холографски компютър, работещ под Windows 10, които позволяват пълна свобода на движение, тъй като са безжични и нямат нужда от връзка с телефон или компютър. Очилата за добавена и смесена реалност позволяват поставяне на холограми във физическа среда и дават нов поглед върху околния сват.

Припомняме, че HoloLens - очила за триизмерни холограмни изображения на хора или неща, бяха официално представени в началото на 2015 г., а през март 2016 г. бяха достъпни за корпоративни партньори и разработчици в САЩ и Канада.

Анализаторът на Forrester Джеймс МакКиви тогава сравни очилата за данни с представянето на iPhone. „Ако Hololens имат успех, те ще променят всичко", казва той в Сиатъл. „Точно както мишката промени начина, по който хората работят с компютрите, и точно както сензорният екран на iPhone промени всичко". Forrester прогнозира, че т. нар. "Mixed-Reality Computing" до 2020 г. ще осъществи пробива, ако Apple и Google успеят да наваксат.

„Мисията ни в Microsoft е дадем възможност на всеки човек и всяка организация на планетата да постигат повече“, коментира Лорейн Бардийн, генерален мениджър в корпорацията за Microsoft HoloLens и Windows Experiences, цитиран в прессъобщение. 

„Смесената реалност има пълния потенциал да помогне на бизнеса и потребителите да извършват действия, които до момента са били невъзможни. От друга страна, смесената реалност позволява на бизнес организациите и техните служители да изпълняват важни задачи по-бързо, безопасно и ефикасно, като създава и нови канали за комуникация с клиенти и партньори“, добавя Бардийн.

До момента HoloLens бяха достъпни на общо 10 пазара: Австралия, Канада, Китай, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ. След настоящата почти тройна пазарна експанзия, HoloLens ще бъдат достъпни в общо 39 държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още