IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се осмели на голямата промяна

Windows 10 заменя не само недолюбвания Windows 8, но вкарва Microsoft в новата ера на холографиите

11:09 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Microsoft</em></p>

Илюстрация: Microsoft

Тери Майерсън не е шеф на директорски борд. Въпреки това той сега е най-важният човек в Microsoft. Майерсън, като шеф на поделението за операционни системи, трябва да поправи онова, което за мнозина е непоправимо. Доминацията на Windows на IT пазара. Лаптопите на Apple крадат пазарен дял, както и лаптопите и таблетите с Chrome на Google. Но Майерсън не се отказва. Или, както каза той в сряда по време на събитието на концерна в Редмънд, „ние трябва да изострим бъдещето на Windows".

А компанията имаше какво да покаже – изненадата на деня бе "Hololens" - очила за триизмерни холограмни изображения на хора или неща. Само дни, след като Google обяви създаването на своята програма Explorer за своя Google Glass, Microsoft се впусна във фронтална атака, пише Handelsblatt. 

С Hololens потребителите могат да правят обиколки на виртуални светове или да създават със софтуер обекти за промишлен дизайн, които след това могат да бъдат създадени с 3D принтери. Медии и дизайнери са сред първите целеви групи на Hololens. Очилата ще се появят на пазара още през 2015 г. с новата версия на Windows.

Анализаторът на Forrester Джеймс МакКиви сравнява очилата за данни с представянето на iPhone. „Ако Hololens имат успех, те ще променят всичко", казва той в Сиатъл. „Точно както мишката промени начина, по който хората работят с компютрите, и точно както сензорният екран на iPhone промени всичко". Forrester прогнозира, че т. нар. "Mixed-Reality Computing" до 2020 г. ще осъществи пробива, ако Apple и Google успеят да наваксат.

Но дотогава пазарът ще принадлежи на Microsoft. Отписаният от мнозина софтуерен гигант от Редмънд минава в настъпление, а така също напада и Oculus, очилата за 3D игри, за които главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да плати 2 млрд. долара  през 2014 г. Самият Зукърбърг счита виртуалната реалност за следващата компютърна платформа и нарича Oculus "дългосрочен залог за бъдещето на компютрите".  Поне тук той и шефът на Microsoft Сатя Надела са на едно мнение.

HoloLens са напълно автономни и могат да работят без да са свързани със смартфон или компютър. Вградени камера и сензори следят положението на потребителя и симулират взаимодействието с виртуални обекти. Джаджата разполага със собствен процесор за обработка на холографски изображения и вградена аудио система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още