IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX вече се оценява на над 30 млрд. долара

Компанията на Илон Мъск привлича нова инвестиция за 500 млн. долара

08:32 | 19.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мъск си навлече критиките от страна на някои инвеститори и анализатори, защото се появи на онлайн интервю през септември, пушейки марихуана. Неудовлетворителното му поведение изглежда не разклати доверието на някои частни пазарни инвеститори.

Инвеститорите в SpaceX са оптимисти за потенциала на Starlink, твърди човек, запознат с тяхното мислене. SpaceX предполага, че системата може да използва балони за повече от 11 000 спътника. Най-голямата настояща телекомуникационна констелация има 65 спътника.

Въпреки това, както в Tesla, Мъск е съпътстван от доста несбъдващи се прогнози и в SpaceX. В началото на 2016 г. SpaceX прогнозира, че ще пусне 44 ракети през тази година, според вътрешнофирмени документи, съобщени от The Wall Street Journal. Във вторник компанията планираше да пусна своята 21-ва ракета, но само няколко минути преди планираното изстрелване то беше отложено по технически причини и беше насрочено за сряда.

Starlink също изостава зад графика, изложен от SpaceX в други вътрешнофирмени документи от есента на 2015 г. По това време SpaceX прогнозира, че до края на годината ще има 400 спътника на орбита. SpaceX пусна два прототипни спътника, а служители на компанията заявиха, че първата партида оперативни сателити е планирана да се появи в орбита в началото на следващата година.

През 2015 г. SpaceX предвиждаше, че интернет бизнесът ѝ изисква инвестиционен капитал от 3,5 милиарда долара, за да изстреля първите 800 спътника и да наеме около 1200 служители, наред с други разходи. Проектът предвижда, че до 2025 г. бизнесът ще генерира приходи от над 30 млрд. долара, надминавайки другите основни приходи за около 5 млрд. долара.

SpaceX в крайна сметка може да се нуждае от повече от 10 млрд. долара капитал, за да достигне планираното си спътниково съзвездие от 11 000 сателита, твърдят някои специалисти от бранша.

Ракетният бизнес на компанията расте постоянно. Тя извърши 38 последователни успешни старта от експлозията през септември 2016 г. Междувременно стана и първата компания, която успешно връща основните тела на ракетите безопасно на земята и след това рутинно ги използва отново, за да изстреля последващ полезен товар.

Разработката на ракетата мамут и свързания с нея хардуер остава отворен въпрос. Причините варират от промяна на дизайна до факта, че SpaceX бе изключена по-рано тази година от конкурс на американските военновъздушни сили, който възложи договор за повече от 2 млрд. долара на трима други производители на ракети, за да разработят различни по-малки ракетни тела.

Съществуващият бизнес на SpaceX е изправен пред насрещен вятър. Очаква се намаляване на изстрелванията на ракетата Falcon 9 за 2019 г. и може би 2020 г. Световното търсене на търговски сателити, основната дейност, е в застой, като някои производители на сателити и клиенти търсят възможност за постоянно излизане от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още