IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple получи отстъпки от митата срещу Китай за новия Mac Pro

В съобщение от службата на американския търговски представител се посочва, че 10 от 15-те иска за изключване от митата в размер на 25% са били одобрени

10:55 | 21.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Технологичният гигант Apple получи отстъпки от американските санкции срещу Китай. Облекченията важат за части за новия Mac Pro и станаха факт въпреки сигналите на Доналд Тръмп, че искането на компанията ще бъде отхвърлено.

В съобщение от службата на американския търговски представител се посочва, че 10 от 15-те иска за изключване от митата в размер на 25% са били одобрени, съобщава Bloomberg.

По-рано президентът Тръмп даде сигнал, че по всяка вероятност Apple няма да получи исканите облекчения. В туит от 26 юли той написа: „Apple няма да получи изключение от митата, или облекчение, за части на  Mac Pro, които се произвеждат в Китай. Правете ги в САЩ“.

По-късно обаче той заяви пред репортери, че все пак нещо може да бъде измислено по въпроса и разполага с информация, че най-вероятно компанията ще построи нов завод в Тексас.

През юли Bloomberg съобщи, че Apple прехвърля производството на новия Mac Pro към Китай от завода си в Тексас. Засега производителят на iPhone не е намеквал, че готви строеж на нови обекти в Тексас, въпреки че компанията е посочвала, че иска да разшири местната си централа.

Молбите за отстъпки на Apple включват стоки, които са част от китайските продукти за 200 млрд. долара, засегнати от американски мита миналия септември. През май администрацията на Доналд Тръмп увеличи налозите върху тях от 10% на 25%. Очаква се те да нараснат отново до 30% на 15 октомври. Тогава в сила влизат нови ограничения и върху други продукти за 50 млрд. долара.

Доналд Тръмп готви нова порция мита върху на практика всички оставащи вносни стоки от Китай, която трябваше да влезе в сила от 1 септември, но отложи ограниченията върху някои потребителски стоки до 15 декември. От Apple предупредиха, че тези налози ще засегнат почти всички нейни основни продукти, включително iPhone, iPad, MacBook, Apple Watche, AirPod и iMac.

Досега от компанията са поискали изключване от санкциите за части за Mac Pro, както и за някои аксесоари като Magic Mouse и Magic Trackpad.

Изключенията от санкциите се правят на базата на преценка дали даденият продукт е достъпен само от Китай, дали има стратегическа важност, дали е свързан с някои от китайските индустриални програми, както и дали митата ще доведат до „тежка икономическа вреда“ на американски компании или интереси, посочват от службата на търговския представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Да, интересното е, че правети ги в САЩ не работи, като имам страшно много други по-изгодни опции, които изобщо не са заплашени от мита, като Виетнам, Тайланд, Малайзия, Филипините и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Правете ги в България и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още