IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM разработи нов супер чип, от който може да спечели и Европа

Новите чипове имат с 45 процента по-висока производителност и 75 процента по-ниска консумация на енергия от полупроводниците, предлагани днес

14:09 | 26.05.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: IBM</em></p>

Снимка: IBM

Експерти по бранша като Кристиан Шу от BCG смятат за невъзможно Европа да разработи свой собствен процес през следващите няколко години. „Ако Европа иска да построи завод с двунанометрова технология, това може да стане само с помощта на една от големите три корпорации -  Intel, TSMC или Samsung, защото те имат опит“, допълва той.

Intel и Samsung са двата най-големи производители на полупроводници в света, а TSMC е подизпълнителят с най-високи продажби. Азиатските компании Samsung и TSMC обаче не проявяват интерес към инвестиции в Европа. Intel, от друга страна, се насочва към континента. В момента компанията надгражда европейските си заводи в Ирландия и Израел до седемнанометрова технология. Освен това изпълнителният директор Гелсингер иска да построи няколко нови завода на европейския континент. 

Intel може да лицензира новия процес от IBM. IBM разработи двунанометровата технология в своя изследователски център в Олбани, щата Ню Йорк. Сред партньорите са Samsung и Intel. Въпреки че IBM е водеща в научните изследвания, тя се оттегли от масовото производство.

Във всеки случай химията между двамата корпоративни лидери изглежда е силна. Когато шефът на Intel Пат Гелсингер представи новата си стратегия в края на март, изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна беше гост на събитието. „Развълнуван съм от нашите планове за сътрудничество в критичните авангардни изследвания, които ще стимулират развитието на силиций и технологии за опаковане“, каза Кришна по това време.

Експертите спорят за правилната стратегия за чипове за Европа

Анализаторът от Forrester О’Донъл призовава за търпение. „Привеждането на процеса в масово производство ще отнеме години“, казва той. Целите производствени процеси ще трябва да бъдат преобразувани. Досега това е сработило само в лабораторията.

Изграждането на фабрика с технология от два нанометра ще бъде скъпо начинание. Гелсингер призовава за субсидии в размер на милиарди евро. За всяка централа са необходими около четири милиарда евро държавна помощ. Intel трябва да изгради поне две фабрики на едно място, за да се възползва от икономиите от мащаба. Това са осем милиарда евро от държавата. Двете така наречени „фабс“ ще струват общо около 20 милиарда евро.

Предвид тези огромни суми експертите препоръчват Европа да се съсредоточи върху по-малко прогресивни работи, поне първоначално, тъй като европейските клиенти в момента изобщо не се нуждаят от усъвършенстваните чипове. „Вярваме, че Европа трябва да се съсредоточи върху модерните, но не и най-модерните технологии“, каза миналата седмица Хелмут Гасел, член на борда на Infineon. „Няма такъв бизнес модел за такава фаб“, казва Ян-Питър Клайнханс, експерт по чипове в New Responsibility Foundation. Тя би заобиколила моментното търсене, смята той.

Междувременно експертът Шу предупреждава Европа да не изостава с научните изследвания: „За пореден път технически пробив идва от Америка. Това е сигнал за събуждане за Европа“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
...а както знаеш, сметки без кръчмар не се правят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
така е... там философията е кръчмарска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Там философията е друга - важното е ключа да е голям, пък все ще се намери както да се отвърти с него ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Ей, дали ще сме живи да видим как използват наноботи в медицината :]---нали знаеш че в Русия всичко което се отвива с ключ 22 и надолу се води нанотехнология... така че в някои държави вече го има ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ще спечели дамо ако е чип от казиното на мр. Тръмп ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако не знаеш, фабриките в Ботевград бълват продукция за цял свят, дори не достигат работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ей, дали ще сме живи да видим как използват наноботи в медицината :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Може да направят фабриките в Ботевград - имаме традиции. Лошото е че 40 млрд лв незнам от къде ще вземем за това рисково начинание. ЕС няма да даде такива пари за периферията си :). Работната ръка от друга страна е евтина и квалифицируема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
youtube.com/watch?v=TMICqOZRxMc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още