fallback

Шефът на Intel е на рекламна кампания в Европа заради субсидиите

Концернът иска да построи до 8 модерни фабрики за чипове в Европа за около 100 млрд. долара, ако получи субсидии за около 40 млрд. долара

08:47 | 30.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател

Приглушени цветове, драматична музика и много кадри от фабриките за чипове на Intel: Патрик (Пат) Гелсингер поръча за посещението си в Европа тази седмица емоционално видео. В него главният изпълнителен директор на Intel обяснява какво вече е постигнал в Европа най-големият производител на чипове в света - и преди всичко: какво още може да бъде постигнато.

В последните седмици американецът не оставя необърнат камък, за да спечели европейците за своя велик проект. Гелсингер иска да построи шест до осем модерни фабрики за чипове в Европа за около 100 млрд. долара. За целта обаче инженерът изисква субсидии за около 40 млрд. долара, пише в свой репортаж германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Ето защо 60-годишният американец в момента пътува през много европейски столици. Гелсингер вече се беше срещнал с френския президент Еманюел Макрон в понеделник, а разговори в Брюксел бяха на дневен ред във вторник. В края на седмицата той ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел. Помежду тези срещи са договорени разговори с правителствените ръководители на Нидерландия, Белгия и Италия. С други думи, всички онези държави, за които Intel смята, че са подходящи места за фабриките.

"Имаме нужда от подкрепа от страните членки и ЕС", каза Гелсингер. „Не можем да го направим сами“. Защото в Азия производителите на чипове са привличани със щедри помощи.

Европа не се нуждае от толкова модерни чипове?

Но зааводите като тези, които Intel планира, са противоречиви. „Ние вярваме, че Европа трябва да се концентрира върху модерни, но не и най-модерни технологии“, заяви наскоро Хелмут Гасел, главен директор по продажбите в базирания в Мюнхен производител на полупроводници Infineon. „Няма бизнес модел за такава фабрика“, казва Ян-Питър Клайнханс, експерт по чипове в Фондацията „Нова отговорност“. Такива чипове не отговаряли на реалната нужда в Европа.

Тъй като сложните чипове, като тези, произведени от Intel, не са необходими за много приложения. По-специално, европейските основни индустрии, като производителите на автомобили, обикновено се нуждаят от малко от тези компоненти. В ново проучване експертите по чипове в McKinsey се обявяват срещу инвестициите за милиарди в такива фабрики за полупроводници в Европа. Консултантската компания предупреждава, че установяването на най-новите производствени процеси в ЕС е твърде скъп и не е много обещаващ процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още