IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Intel е на рекламна кампания в Европа заради субсидиите

Концернът иска да построи до 8 модерни фабрики за чипове в Европа за около 100 млрд. долара, ако получи субсидии за около 40 млрд. долара

08:47 | 30.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гелсингер (вляво) на срещата си с френския президент. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Гелсингер (вляво) на срещата си с френския президент. Снимка: Bloomberg LP

Целта на ЕС е да стане по-малко зависим от доставчиците от Азия. Ето защо еврокомисарят Тиери Бретон иска да вкара производството на следващото поколение топ чипове в Европа до 2030 г. - и да предостави милиарди евро за това. Освен това Бретон би искал да удвои европейския дял от световното производство до 20 процента. А Гелсингер може да спечели от това. 

Мениджърът управлява Intel едва от февруари тази година. Но това е вече второто му посещение в Европа. В края на април той вече се срещна с клиенти като BMW и Deutsche Telekom, а освен това разговаря и с Бретон.

Шефът на Intel: Ще инвестираме милиарди във фабрики

Гелсингер иска да върне възможно най-бързо Intel по пътя към успеха, като новите заводи играят важна роля. Завършилият Станфорд инженер познава много добре Intel: той работи за компанията 30 години, преди да я напусне през 2009 г. Първо се премести в EMC, а от 2012 г. управляваше VMware, доставчик на софтуер.

През последните няколко години Intel навлизаше все по-дълбоко в кризата. От една страна, производителят на полупроводници загуби водещата си технологична позиция в производството за сметка на TSMC. От друга страна, калифорнийският конкурент Nvidia профуча на фондовата борса и сега струва повече от два пъти повече от Intel.

В началото на годината Съветът на директорите реши да върне обратно Гелсингер в концерна. Служителите казват, че е бил много добре приет в компанията. Зародил се е оптимизъм. Това вероятно се дължи и на характера на Гелсингер, който, имайки предвид корените си, се описва като „момче от село“, нарича се „горд дядо“ и като благочестив християнин всяка неделя изпраща туит с цитат от Библията.

Няколко седмици след встъпването си в длъжност Гелсингер представи подробен план за следващите няколко години. Той иска да инвестира масово в производство, както в САЩ, така и в Европа. Освен това мениджърът би искал да отвори своите заводи за други производители.

От средите на Intel се твърди, че Германия има много добри шансове да спечели поръчката за заводите - ако бъдат получени достатъчно субсидии. Според съобщенията се обсъждат местоположения в Бавария, както и в Северен Рейн-Вестфалия и Саксония. „Ще решим до края на годината", каза Гелсингер. Следващото пътуване през Атлантическия океан вероятно няма да закъснее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
зада разбереш разликата трябва да им пускаш перформанс тестове... така на око не става... иначе твърдо НЕ на всякви грантове и субсидии към бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Бъркаш се и то много. Без да съм компетентен знам, че интел-ските чипове са най-добри и то откакто съществува такова производство. Лично аз се гъбаркам със шведската маса която ЕС е устроил и даже на интел-ите им се отваря апетит. Човешко е. А колкото до производството на чипове, Европа няма квалифицирана работна сила. Под квалифицирана разбирам качество на определена стойност. Да ще се намерят, но на толкова висока цена че производството няма да е рентабилно. За това и хората искат субсидия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
до по-долу писалите . иде реч за организация на физическото производство . ако искаме силна индустриална база в ЕС , ще трябват по-малко пари за социални придобивки и повече трансфери за такива производства . отделно тук еко изискванията са в тавана ... сложен казус . освен това каква маана намирате на интел ? аз винаги предпочитам интелски хардуер . всичките ми работни станции винаги са били с топ процесорите им и съм доволен . дори и обикновенните ми компютри са с интел ... според мен , без да съм назнайвач , са много добри . не съм имал никакви конфликти със софтуер или хардуерни проблеми и несъвместимости за толкова петилетки работа с техен хардуер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Не ве, не ве! Аз говорих с Гелсингер и му казах че стават смешни. Той ми отвърна че може да изглежда така, но като гледат как ресторантьорите(а не само те) прибраха едни милиарди, са си задали въпросът - а ние с чиповете да не сме по-долни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Интел ако са опрели до субсидии, значи са я закъсали здраво. АМД вече започна да им яде от пазара на лаптопи и сървъри. Сами са си виновни, че 10г. не предприеха нищо за развитието на сектора, само защото си мислеха, че АМД ще фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
...заради субсидиите.Сметката ще е за 100 милиарда, но всъщност половината от тях ще бъде отклонена за развойна дейност и няма да има отношение към фабриките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още