IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn преговаря за строеж на фабрика за 9 млрд. долара в Саудитска Арабия

Кралството се опитва да създаде индустриален сектор като част от плановете на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да преобрази икономиката

09:37 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Foxconn Technology Group, най-големият поддоставчик на Apple Inc., води разговори със Саудитска Арабия за съвместно изграждане на многофункционална фабрика на стойност 9 млрд. долара, в която ще се произвеждат микрочипове, компоненти за електрически превозни средства и друга електроника, например дисплеи, твърдят запознати.

Саудитското правителство разглежда офертата на компанията, официално известна като Hon Hai Precision Industry Co. , за изграждане на двулинейна леярна за повърхностен монтаж и производство на чипове в Ниом, град държава с технологична насоченост, който кралството изгражда в пустинята, казват източници, цитирани от Wall Street Journal. Според тях обсъждането на проекта е започнало миналата година.

Саудитците провеждат надлежна проверка и сравняват офертата с други, които Foxconn е направила за подобни проекти в световен мащаб, казва един от източниците.

Освен със Саудитска Арабия Foxconn разговаря и с Обединените арабски емирства за евентуално разполагане на проекта там.

Базираната в Тайван компания се стреми да диверсифицира производствените си обекти на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ, което я поставя в потенциално уязвимо положение.

Рияд иска компанията да гарантира, че ще насочи поне две трети от производството на леярната към съществуващата верига за доставки на Foxconn, за да гарантира, че има купувачи за продуктите ѝ и че проектът в крайна сметка ще е печеливш.

Foxconn пък търси от кралството големи стимули, включително финансиране, данъчна ваканция и субсидии за електроенергия и вода в замяна на помощта да се създаде високотехнологичен производствен сектор в кралството, тъй като Саудитска Арабия се стреми да диверсифицира икономиката си от петрола.

Саудитците биха могли да предложат директни капиталови съинвестиции, заеми за индустриално развитие, нисколихвен дълг от местни банки и експортни кредити, за да се конкурират с други юрисдикции, към които Foxconn може да се насочи. Саудитските власти и Foxconn не са отговорили на запитванията за коментар на WSJ.

През последните години Foxconn се стреми да диверсифицира бизнеса си извън продуктите на Apple, включително чрез разширяване на дейността си в областта на електрическите превозни средства. Тя сключи споразумения с производители на автомобили като производителя на Jeep и Chrysler Stellantis NV и базирания в Лос Анджелис стартъп за електрически превозни средства Fisker.

Foxconn също така закупи съоръжения за производство на полупроводници, включително едно, притежавано от базираната в Тайван Macronix International, като се стреми да се превърне в производител на договорни отношения на електрически превозни средства за световни марки. През миналата година компанията намали леко плановете си за проект за течнокристални дисплеи в Уисконсин, след като се съгласи да инвестира 10 млрд. долара и да наеме 13 хил. души, за да получи стимули за 2,85 млрд. долара.

През миналата година компанията заяви, че планира да изгради проект за електромобили в Близкия изток, като се съсредоточи върху софтуерна и облачна инфраструктура за леки автомобили.

Саудитска Арабия се опитва да създаде индустриален сектор като част от плановете на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да преобрази икономиката чрез създаване на нови индустрии, които да допълват приходите от петрол, докато светът преминава към възобновяема енергия.

Кралството използва своя държавен фонд на стойност 500 млрд. долара, за да подпомогне тези усилия. През 2019 г. той придоби мажоритарен дял в Lucid Motors Inc., която наскоро подписа споразумение за откриване на първия си производствен завод извън САЩ в Саудитска Арабия.

Тъй като западните компании се оттеглиха от кралството след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., Саудитска Арабия се бори да реформира бизнес климата, за да привлече чуждестранни инвестиции. Тя иска да премести международните вериги за доставки в кралството и да придобие пазарен дял в областта на компонентите на веригата за доставки. Но тези усилия се усложняват от малкия вътрешен пазар на кралството, високите разходи за труд и непредсказуемата оперативна среда. 

Окончателното саудитско одобрение за сделката с Foxconn е в ръцете на принц Мохамед. От няколко години той настоява компанията да установи присъствие в Ниом, но се сблъсква със скептицизъм относно ограничената логистика на обекта и достъпа до електричество и вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още