IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vasco Translator – джаджата, която ни помага да разбием езиковите бариери

Компанията Vasco Electronics вече оперира на българския пазар и предлага няколко такива устройства

09:00 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vasco Translator – джаджата, която ни помага да разбием езиковите бариери

Тенденции като глобализацията, туризма и международната търговия от години са фактор за развитието на един пазар, за който все още не се говори много – този на устройствата от типа „разговорен преводач“. Става дума за устройства, които, както подсказва и името им, помагат на потребителите да си превеждат говор от един език на друг. Това се случва посредством специален софтуер за превод, който включва огромни бази данни с думи и изрази, които се ползват в различните езици.

И ако преди 3-4 години виждахме потребление на устройства от вида преводач на разговори предимно от азиатските туристи в Европа, то днес тези малки хардуерни устройства са нещо достъпно за всеки. Световният пазар на устройства „разговорен преводач“ се очаква да има среден годишен темп на растеж от 11,02% между 2021 и 2030 г. според Data Intelo, което само подсказва, че тепърва ще станем свидетели на възхода на джаджи от вида гласов преводач.

Българският пазар също не е подминат от тази тенденция. На него вече оперира международната компания Vasco Electronics, която има офиси както в САЩ, така и в Европа. От 2008 г. тя се фокусира именно върху устройства тип разговорен преводач и речници, а днес оперира на Vasco Translator – разговорен преводач, който ни помага да разбием езиковите бариери.

Компактен разговорен преводач в джоба

Всъщност компанията дава възможност на потребителите да говорят и превеждат от повече от 70 езика, което означава, че им дава възможност да се разберат с над 90% от населението на света. За целта тя е разработила собствен гласов преводач, наречен Vasco Translator.

Първото, което ще ви направи впечатление в него, е компактният му размер - лесно се побира в джоба, така че е добър избор, когато сте на път. Устройството разговорен преводач, което е проектирано и разработено в Европейския съюз, има елегантен, ергономичен дизайн. В предната част ще откриете екран, чрез който ще се ориентирате в менюто на този преводач на разговори. Говорейки за дизайна, потребителите могат да изберат между шест различни цвята за своя гласов преводач – Арктическо бяло, Ментово листо, Пустинна роза, Черна перла, Син океан и Зелена гора, както ги нарича самата компания.

Разговорният преводач Vasco Translator е снабден със SIM карта, предлагаща неограничен и безплатен трансфер на данни за преводи в близо 200 държави. Благодарение на този гласов преводач не е нужно търсенето на стабилна WiFi връзка, когато сте на път например, нито ви е необходим отделен смартфон. За работа с този преводач на разговори също така не трябва и специално мобилно приложение, тъй като устройството работи със собствен софтуер.

Една от най-удобните функции на този разговорен преводач на Vasco Electronics е възможността да се превежда и текст от снимки. За целта е необходимо заснемане на текста и избор на език, на който да бъде преведен, като за всичко това са нужни само няколко секунди. При говор преводът е двустранен и се извършва мигновено – този преводач на разговори се нуждае от само 0,5 секунди, за да започне работа.

Що се отнася до това колко голяма коректност може да очаквате в превода, устройството разговорен преводач на Vasco Electronics гарантира 96% точност и възможно най-доброто произношение. Този ефект се постига с работа с десет различни системи за превод, като най-добрата от тях се избира от устройството гласов преводач на база на двата езика, на които се комуникира в конкретния момент.

В ситуации, в които потребителите са в чужбина и искат да си поръчат нещо в бар, където обстановката обичайно е шумна, разговорен преводач Vasco Translator успява да се справи с излишните звуци, като ги намалява. За целта този гласов преводач използва специално проектиран микрофон за такъв тип устройства, като успява да елиминира фоновия шум с до 99%. А дори и в шумна обстановка говорителите са достатъчно силни, че преводът да се чува добре.

Софтуерни функции на преводач на разговори Vasco Translator M3

Гласовият преводач Vasco Translator M3 предлага изключително лесен за използване и интуитивен софтуер. Не е нужна предварителна конфигурация, нито инсталирането на някакви приложения. Идеята на компанията е по-скоро това да бъде устройство разговорен преводач за всички, включително за онези, които се притесняват от нови технологии.

Батерията на серията устройства преводач на разговори на компанията издържа 180 часа на стендбай режим или до 48 часа при активно ползване. Това е добра новина, предвид факта, че чрез приложението MultiTalk, гласов преводач Vasco Translator може да обслужва групови разговори с 100 души, които говорят на различни езици.

Процесът се случва в реално време или при разговори. Всеки потребител може да започне собствено обаждане, или да се присъедини в течащо такова, като използва вградената в този гласов преводач камера за сканиране на QR код, генериран от приложението. В днешния свят, в който постоянно се провеждат бизнес срещи и конференции, MultiTalk е чудесно решение за служителите на различни компании, но може да се ползва и от туристически гидове например, когато работят с групи от много различни държави.

Функцията TranslaCall пък е подходяща за превод на телефонни обаждания. Идеята е, че ако този, с когото трябва да бъде проведен разговор, ползва чужд език, разговорен преводач Vasco Translator M3 например може да бъде закачен за телефона и да преведе цялата комуникация двустранно.

Самият език пък може да се избира чрез гласово разпознаване. Същевременно софтуерът позволява запазване и споделяне на преведените разговори, да генерира преведен писмен текст и да го изпрати по имейл. Данните от този гласов преводач се съхраняват на специален сървър в Германия спорд стандартите в ЕС и са криптирани със SSL.

Не на последно място Vasco Translator М3 използва софтуер, който постоянно се обновява безплатно. Компанията си е поставила за цел постоянно да прави подобрения в устройствата си тип преводач на разговори, за да предлага възможно най-доброто потребителско изживяване. Актуализациите се случват директно на устройството гласов преводач чрез свалянето им, подобно на стандартните ъпдейти на мобилните приложения.

Разговорен преводач за всяка ситуация

Както дизайнът, така и софтуерните възможности на разговорен преводач Vasco Translator М3 предполагат, че става дума за устройство, което всеки може да използва, независимо дали за работа, или в свободното си време, докато пътува и се забавлява. В един все по-забързан и глобализиран свят такива решения правят живота на всички значително по-лесен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още