IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung свива производството в големия си завод във Виетнам?

Компанията е натрупала значителни запаси, а поръчките намаляват, твърдят източници на Ройтерс

15:56 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics е свил производството в огромния си завод за смартфони във Виетнам, докато търговците на дребно и складовете се борят с нарастващия инвентар предвид световния спад на потребителските разходи, твърдят служители, цитирани от Ройтерс.

Най-големият американски пазар на складове е пълен, а големи търговци на дребно от САЩ като Best Buy и Target предупреждават за забавяне на продажбите, докато потребителите затягат коланите.

Ефектът се усеща силно в северната провинция на Виетнам Тай Нгуйен – една от двете бази за производство на мобилни устройства на Samsung в страната, където най-големият производител на смартфони в света прави половината от телефоните си според правителството на Виетнам.

Samsung, която продаде около 270 млн. смартфона през 2021 г., твърди, че кампусът има капацитет да произвежда около 100 млн. устройства годишно, пише на уебсайта на гиганта.

„Ще работим само три дни седмично, някои линии се адаптират към четиридневна работна седма вместо към шестдневна, и, разбира се, не е необходим извънреден труд“, казва Фам Ти Туонг, 28-годишна служителка в завода. „Бизнес дейностите бяха още по-силни по това време миналата година, когато пандемията на Covid-19 беше в своя пик. Сега се е охладила значително“, допълва тя.

Ройтерс не е успяла веднага да установи дали Samsung прехвърля производството към други бази, за да компенсира свиването на работата във виетнамския си завод. Компанията произвежда телефони и в Южна Корея, и Индия.

Samsung коментира, че не е обсъждала намаляване на годишната си производствена цел с Виентам.

Южнокорейският технологичен гигант е сравнително оптимистично настроен за търсенето на смартфони през втората половина на годината. При обявяването на финансовия си отчет миналата седмица, компанията каза, че прекъсванията в доставките в повечето случаи са преодолени и че търсенето или ще остане непроменено, или дори ще има едноцифрен ръст.

Тя цели продажбите ѝ на огъващи се смартфони да надминат тези на предишния флагман Galaxy Note през второто полугодие. Очаква се компанията да представи новите си модели от този тип на събитие на 10 август.

Но почти всички от десетките работници, интервюирани от Ройтерс извън завода, твърдят, че бизнесът не е толкова добре.

Туонг и приятелите ѝ, които работят за Samsung от около пет години, казват, че не са виждали толкова голямо свиване на производството.

„Разбира се, всяка година има слаб сезон, обичайно около юни-юли, но слаб не означава, че не се работи извънредно, няма съкращаване на работни дни като сега“, коментира тя.

По думите ѝ мениджърите са казали на работниците, че запасите са високи и няма много нови поръчки.

Компанията за пазарни проучвания Gartner очаква световните продажби на смартфони да спаднат с 6% тази година поради свиването на потребителите разходи и резкия спад на продажбите в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още