IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират допълнителни ограничения върху износа на чипове към Китай

Засега засегнати са само някои компании, но въвеждането на правила ще означава промени за всички фирми в сектора

10:37 | 12.09.22 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира през следващия месец да разшири ограниченията върху доставките на полупроводници от САЩ към Китай, твърдят няколко източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Министерството на търговията планира да публикува нови разпоредби въз основа на ограниченията, съобщени по-рано тази година в писма до три американски компании – KLA Corp, Lam Research и Applied Materials, допълват източниците, пожелали анонимност. Планът за новите правила досега не е оповестяван публично.

Писмата, за които компаниите признаха, им забраняват да изнасят оборудване за производството на чипове в китайски заводи, които произвеждат модерни 14-нанометрови чипове освен ако търговците не получат специални лицензи от Министерството на търговията на САЩ.

Правилата също така хвърлят светлина върху ограниченията, посочени в писмата, изпратени от ведомството до Nvidia и Advanced Micro Devices миналия месец. В тях компаниите са инструктирани да спрат доставките на няколко изчислителни чипа с изкуствен интелект до Китай освен ако не получат лицензи.

Някои от източниците твърдят, че регулациите вероятно ще включват допълнителни действия срещу Китай. Ограниченията могат да бъдат променени, а правилата да бъдат публикувани по-късно от очакваното.

Писмата позволяват на Министерството на търговията да заобиколи дългите процеси по писане на правила, за да въведе бърз контрол, но писмата се отнасят само за компаниите, които ги получават.

Превръщането им в регулация би разширило обхвата им и би могло да подложи други американски компании, произвеждащи сходни технологии, на ограничения. Регламентите евентуално могат да се прилагат за фирми, които се опитват да оспорят доминацията на Nvidia и AMD в чиповете с изкуствен интелект.

Intel и стартъпи като Cerebras Systems се насочват към едни и същи пазари. Intel твърди, че следи внимателно ситуацията, а Cerebras отказва да коментира въпроса.

Един от източниците твърди, че правилата също така могат да наложат лицензионни изисквания за доставки до Китай на продукти, които съдържат въпросните чипове. Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise и Super Micro Computer правят сървъри за центрове за данни, които съдържат чипа A100 на Nvidia.

Dell и HPE твърдят, че следят ситуацията, а Super Micro Computer не е отговорила на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още