IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia получи забрана да изнася част от чиповете си в Китай

Американските власти предприемат все повече мерки за ограничаване на износа на ключови технологии в азиатската страна

10:17 | 01.09.22 г.
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Дизайнерът на чипове Nvidia заяви, че американските власти са му казали да спре износа на два вида чипове с изкуствен интелект към Китай – ход, който може да засегне китайски фирми и да нанесе щети на бизнеса на Nvidia в азиатската държава, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Nvidia спадна с 6,6% по време на следборсовата търговия. Компанията заяви, че забраната, която засяга чиповете A100 и H100, проектирани да ускорят задачите за машинно обучение, могат да засегнат завършването на процеса по разработка на H100 – флагман чипа, който Nvidia обяви тази година.

Стойността на книжата на конкурента на Nvidia – Advanced Micro Devices, се понижи с 3,7% по време на следборсовата търговия. Говорител на AMD коментира пред Ройтерс, че компанията е получила нови изисквания за лицензиране, които ще спрат износа на чиповете ѝ MI250 с изкуствен интелект към Китай, но вярва, че моделът MI100 няма да бъде засегнат. AMD твърди, че не вярва, че новите правила ще имат финансов ефект върху бизнеса ѝ.

Nvidia заяви, че американските власти са казали, че новото правило „ще адресира риска обхванатите продукти да бъдат използвани или отклонени за „крайни военни цели“ или за „крайни военни потребители“ в Китай“.

В отговор на запитване за коментар от Министерството на търговията на САЩ не посочват новите критерии, които са заложили за чиповете с изкуствен интелект, които вече не могат да бъдат доставяни на Китай, но казват, че преразглеждат свързаните с Китай политики и практики, така че „да държат напреднали технологии далеч от грешни ръце“.

„Въпреки че не сме в позиция да очертаем конкретни промени в политиките на този етап, ние предприемаме цялостен подход за въвеждане на допълнителни действия, свързани с технологии, крайни потребители и крайни приложения, за да защитим американската национална сигурност и чуждестранните политически интереси“, коментира говорител пред Ройтерс.

Новината подсказва за значителна ескалация в действията на САЩ срещу китайските технологични възможности, докато расте напрежението около Тайван, където се произвеждат чиповете на Nvidia и на почти всеки друг голям производител на чипове.

Без американски чипове от компании като Nvidia и AMD китайските компании няма да могат да се справят със задачи като разпознаване на реч например.

Nvidia заяви, че е предвидила 400 млн. долара приходи от продажби от засегнатите чипове за това тримесечие в Китай, но те могат да бъдат загубени, ако китайските фирми решат да не купят алтернативни продукти от Nvidia. Тя посочва, че планира да приложи изключения от правилото, но „няма гаранции“, че американските власти ще ги позволят.

Стейси Расгън, финансов анализатор в Bernstein, твърди, че разкрието сигнализира, че около 10% от продажбите на Nvidia, свързани с центрове за данни, които инвеститорите следиха внимателно през последните години, идват от Китай и този удар по приходите от продажби вероятно е „поносим“ за Nvidia.

Забраната за износа на чипове беше обявена, след като миналата седмица Nvidia вече прогнозира силен спад на приходите за текущото тримесечие заради отслабването на гейминг индустрията. Nvidia каза, че очаква приходите от ѝ продажби за третото тримесечие да достигнат 5,90 млрд. долара, което е със 17% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още