IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia има интерес Intel да произвежда чиповете ѝ

Двете компании са в процес на преговори

09:33 | 24.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Nvidia има интерес към възможността Intel да произвежда чиповете ѝ, разкри пред репортери главният изпълнителен директор на компанията Йенсен Хуанг, цитиран от Ройтерс.

„Те се интересуват от това ние да ползваме производството им. Ние сме много заинтересовани от тази възможност“, коментира Хуанг. Но той допълва, че преговорите по въпроса отнемат много време, тъй като става дума за интеграция на веригите на доставки.

В началото на миналата година Intel, която произвежда предимно чипове, които сама проектира, реши да разшири бизнеса си и да прави и полупроводници по дизайн на други компании. Освен това обяви няколко сделки за милиарди долари за нови производствени центрове в Съединените щати и Европа.

След коментарите на Хуанг цената на акциите на Intel нарасна с 2,5%.

Инвеститорите следят за публични ангажименти от страна на компаниите за дизайн на чипове относно това дали ще използват фабриките за производство на Intel. Миналата година Intel каза, че Qualcomm и Amazon.com ще бъдат клиенти на нейния бизнес.

След изслушването си пред Сената в сряда, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер каза пред Ройтерс, че компанията му е „заинтригувана от техния интерес да използват нашите производствени възможности“. По думите му „няма конкретни срокове“, които да са заложени на този етап. Той потвърди, че преговорите с Nvidia продължават.

„Сигурен съм, че те имат интерес да имат повече възможности... не им коства нищо просто да го кажат“, коментира анализаторът на Bernstein Стейси Расгън относно коментарите на Хуанг. „Но от всичко това не става ясно как точно ще изглеждат нещата, когато се случат“, допълва тя.

В момента Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. произвежда повечето от чиповете на Nvidia, а Хуанг твърди, че „да си леярна от калибърна на TSMC не е за хора със слаби сърца“, допълвайки, че е нужна промяна в културата, за да се предлагат не просто процеси, а услуги.

Запитан дали би се притеснявал да работи с конкурент като Intel, лидерът коментира, че доверието и работата с партньори от индустрията са изключително важни, а Nvidia си партнира с много компании, включително и с Intel, от дълго време.

„Intel знае нашите тайни от години“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още