IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще построи новия си завод в Германия?

Компанията ще обяви официално решението си в началото на март, твърди източник на Ройтерс

15:15 | 26.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel е избрал град Магдебург в Източна Германия за място, на което ще построи новия си европейски завод за чипове, който ще струва милиарди евро, съобщава източник, запознат с въпроса. По думите му решението ще бъде официално обявено на 4 март, предава Ройтерс.

През септември компанията заяви, че може да инвестира 95 млрд. долара в Европа през следващото десетилетие, както и да обяви локациите на два големи завода за чипове в Европа до края на 2021 г. Но последното така и не се случи.

Германия беше на челна позиция в списъка с потенциални локации, а местните власти в Пенцинг в Бавария и Магдебург и Дрезден в Източна Германия се надпреварват да привлекат американската компания.

Анализатори споделиха, че според тях Intel може да изчака въвеждането на новото законодателство преди да обяви къде ще строи европейските си заводи. Европейският закон за чиповете цели да намали зависимостта на континента от азиатски доставчици на модерни полупроводници чрез субсидиране на местното производство в големи заводи за компоненти.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер пътува до Европа миналата година. Държавните субсидии, стабилността и достъпът до квалифицирани кадри са фактори, които са накарали лидера на компанията да избере Германия за новия завод, допълва източникът.

В Германия се намират и някои от най-големите производители на автомобили, които бяха тежко засегнати от недостига на чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още