IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel очаква ръст на приходите в следващите години, докато тя се преструктурира

Завръщането на компанията като лидер на пазара е свързано с мащабен план, изготвен от главния изпълнителен директор Пат Гелсингер

08:51 | 18.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на чипове Intel очаква приходите му да нараснат с малко под 2% през тази година, като ръстът се увеличава през последните години, докато главният изпълнителен директор Пат Гелсингер се бори за преобръщането на бизнеса на някога доминиращата в сектора компания, пише Bloomberg.

Приходите от продажби ще достигнат 76 млрд. долара през 2022 г., а след това ще нараснат със среден до висок едноцифрен процент през 2023 г. и 2024 г., обяви компанията по време на събитие за инвеститори, което организира в Сан Франциско. Анализаторите очакват 1% растеж за тази година, както и 3% за 2023 г. и 8% за 2024 г.

Като се изключат някои елементи, Intel прогнозира печалба от 3,50 долара на акция през 2022 г. Това също е малко над очакванията на анализаторите, които казаха, че според тях показателят ще достигне 3,44 долара на акция. Прогнозата на Wall Street за приходите от продажби е за 75,1 млрд. долара.

По време на събитието Гелсингер заяви, че се чувства уверен в плана за растеж.

До този момент Intel не успяваше да спечели от бума на търсенето на чипове – скок, подхранен от тенденцията за работа от вкъщи и разпространението на полупроводниците в широк спектър от устройства. Въпреки че приходите от продажби на индустрията за чипове нараснаха с 26% миналата година до рекордните 556 млрд. долара, Intel записа 4% спад.

Междувременно конкурентите на компанията процъфтяваха. Приходите от продажби на Advanced Micro Devices (AMD) скочиха с 68% миналата, а при Nvidia напредъкът е с 61%. Тези компании са на път да увеличат продажбите си с повече от 25% през 2022 г. според прогнози на анализатори.

Най-голям дял от продажбите на Intel все още идва от пазара на персонални компютри, където нейните процесори все още са най-важният компонент в повечето лаптопи и настолни компютри. Миналата година продажбите на компютри отново поеха нагоре до нива, невиждани от десетилетие, подкрепени от насочването към работа от дистанция. Но анализатори изразиха опасения, че това може и да не продължи. А Intel е изправена пред все по-ожесточената конкуренция на AMD, докато някои клиенти – като Apple – започват да ползват собствени чипове.

Гелсингер пое ръководния пост в Intel преди година, присъединявайки се отново към екипа на компанията след около 10-годишно отсъствие. Водещите директори на компанията се качиха на сцената на събитието в Сан Франциско, за да обяснят как ще върнат доминацията на Intel в бизнеса с чипове.

60-годишният Гелсингер очерта план да похарчи десетки милиарди долари за нови заводи, които ще поставят компанията в директна конкуренция с предлагащите аутсорсинг на производството като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Electronics. Същевременно той преструктурира вътрешните технологични операции и се прицелва към завръщане към лидерската позиция на компанията до 2025 г. Същевременно Intel навлиза на нови пазари като графичните чипове, където ще се конкурира с AMD и Nvidia.

Главният финансов директор Дейв Зинснер обеща по-голяма финансова дисциплина, докато Intel се бори да си спечели обратно пазарен дял и навлиза в нови индустрии. След като разходите за нови заводи достигнат пика си в следващите две години, той очаква брутният марж да бъде между 54% и 58%. Това все още е под историческия връх на Intel от над 60%, но усилията на компанията към аутсорсинга на производството на чипове ще натежи на маржовете, казва той.

Компанията очаква ръстът на приходите ѝ да достигне 10-12% през 2025 и 2026 г., когато „инвестиционната фаза“ приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още