IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Intel е уморен от скептицизма на Wall Street за успеха на компанията

Редица анализатори поставят под въпрос плана на Пат Гелсингер да върне Intel към славните ѝ дни

08:46 | 18.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, който пое поста през февруари 2021 г., си даде отлична оценка за първата си година начело на производителя на чипове. Инвеститорите обаче са доста по-строги в оценката, пише Bloomberg.

Никой не оспорва енергията и амбициите на 60-годишния лидер на компанията. Но той се опитва да преоформи конкурентния пейзаж на достигащата 500 млрд. долара индустрия за полупроводници, да върне към успеха най-култовата компания в сектора и да промени политиките в индустрията в САЩ и Европа, при това доста бързо.

Освен това изпълнението на този план ще струва доста. Наистина много. В Охайо Гелсингер инвестира 20 млрд. долара за изграждането на най-големия завод за чипове в света. Освен това планира експанзия в Европа, като сключва сделки и увеличава разходите за развойна дейност, което пък натежава на някога добрите маржове на Intel. Това тества търпението на инвеститорите, които изпратиха цената на акциите на компанията с 22% надолу през последната година.

Тази седмица Intel обяви, че придобива Tower Semiconductor за 5,4 млрд. долара, като част от усилията ѝ да произвежда чипове за други компании.

В интервю за Bloomberg Television Гелсингер призна, че завръщането на Intel няма да се случи за една нощ, но отправи критики към анализаторите на Wall Street за това, че продължават да са толкова негативно настроени. Директорът заяви, че е вбесен от т.нар. „perma-bears”, онези, които са винаги мечи настроени. Но Гелсингер вярва, че други се вълнуват от това, че компанията си връща силата и от създаването на „новия стар Intel”.

„В някои отношения сме по-напред от това, което очаквахме. В някои области не сме толкова напреднали, колкото смятах, че ще бъдем“, коментира Гелсингер. „А всичко това говори повече за огромното предизвикателство пред нас“.

Това е вторият път, в който Гелсингер работи за Intel. Той прекара десетилетия в компанията, преди да я напусне през 2009 г., за да оглави VMware. Когато миналата година се завърна като главен изпълнителен директор, то беше с надеждата, че може да насочи компанията по нов път, но също така да припомни какво направи Intel страхотна преди години.

В рамките на седмици след връщането си в компанията Гелсингер очерта агресивна стратегия, целяща възстановяването на лидерството в производството, което неговите предшественици допуснаха да се изплъзне. Той се бори за това с планове за възстановяване на производството в САЩ и Европа, като целта е да се компенсира изместването на производството в Азия. Освен това лобира за милиарди долари правителствена подкрепа.

Но това може да е трудна битка. Дългогодишният аутсайдер Advanced Micro Devices (AMD) се превърна в силен конкурент и някои от най-ценните клиенти на Intel, включително Apple, разработват свои собствени чипове.

Засега инвеститори като NZS Capital предпочитат да изчакат и да видят как ще се развият нещата.

„Смятам, че той заслужава голяма похвала за това, което направи“, коментира Джон Батгейт, фонд мениджър на фирмата в Денвър. „Но тежестта е изключително голяма, а хората, които смятат, че всичко това може да бъде решено само за няколко тримесечия, дори за няколко години, вероятно не разбират предизвикателството, пред което той е изправен на първо място“, посочва той.

Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз имах АМД, но ги продадох, 35%+ бях. Продавам ги вече за 2-ри път, чудех се да купя ли интел, но не ми вдъхват доверие. Новата архитектура им се получава, но нещо не мърдат изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
Ем дългросрочен съм в ИНТЕЛ, ама при П/Е 10 и тази цена им е много ... ТМС пък са небесата ... да идва таз криза да поевтиняват акциите ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още