IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel е близо до придобиването на Tower Semiconductor за 6 млрд. долара

Американският гигант в областта на полупроводниците продължава амбициозния си стремеж да разшири производствените си операции

09:26 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен концерн Intel Corp. е близо до сделка за закупуване на израелската компания за чипове Tower Semiconductor Ltd. за близо 6 млрд. долара, твърди The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници. Със сделката се засилва планът за производство на повече чипове за други компании.

Сделката може да бъде обявена още тази седмица, при условие че преговорите не се провалят, казаха хората.

Сделката вероятно ще включва голяма премия, като се има предвид пазарната стойност на Tower от около 3,6 милиарда долара. Акциите на Tower се изстреляха с 49% в следборсовата търговия в понеделник, след като The Wall Street Journal съобщи за очакваната сделка.

Tower, чиито акции се търгуват в САЩ на Nasdaq, произвежда полупроводници и електрически вериги, използвани във всичко - от автомобили и потребителски продукти до медицинско и промишлено оборудване.

Според уебсайта на компанията тя разполага с производствени мощности в Израел, Калифорния, Тексас и Япония. Компанията е базирана в Мигдал Хаемек в Северен Израел, близо до Назарет.

Tower е подобна на GlobalFoundries Inc., много по-голям производител, за когото Intel проучи възможност да сключи сделка през лятото. GlobalFoundries и нейният собственик, Mubadala Investment Co., инвестиционно звено на правителството на Абу Даби, в крайна сметка решиха да осъществят първично публично предлагане и сега компанията се търгува публично с пазарна стойност от около 30 млрд. долара.

През януари Intel заяви, че планира да инвестира поне 20 млрд. долара в нови мощности за производство на чипове в Охайо, с което ще засили производствените си амбиции, тъй като по-голямото търсене на цифрови продукти и недостигът на чипове в световен мащаб засилват нуждата от по-силно производство. Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер заяви, че в Охайо в крайна сметка може да се изградят до осем фабрики за чипове, а разходите могат да достигнат около 100 млрд. долара през следващото десетилетие.

Компанията, чиято пазарна стойност е близо 200 млрд. долара, вече пое ангажименти за инвестиции в размер на над 100 млрд. долара през изминалата година.

Напоследък Intel е заета със стратегически проекти. Компанията планира да пусне на борсата акциите на своето подразделение Mobileye в сделка, която може да оцени подразделението за самоуправляващи се автомобили на повече от 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още