IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Intel е уморен от скептицизма на Wall Street за успеха на компанията

Редица анализатори поставят под въпрос плана на Пат Гелсингер да върне Intel към славните ѝ дни

08:46 | 18.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Клиентската база на Intel също претърпя трансформация. Година преди Гелсингер да напусне Intel, производителят на чипове имаше същите годишни приходи като Apple – около 27 млрд. долара. Intel беше с около 5 млрд. долара напред що се отнася до пазарната ѝ капитализация. Оттогава приходите на Intel са се удвоили. Но Apple вече има капитализация от 2,8 трлн. долара и годишни приходи от продажби в размер на 365 млрд. долара. Други големи купувачи на чипове – Amazon, Microsoft, Alphabet и Meta Platforms, също са значително по-големи от Intel.

Тя пък си поставя амбициозни цели, но „от позицията на относителна слабост“, казва Том Фицджералд, фонд мениджър на EdenTree Investment Management. Конкуренцията се е развила през последното тримесечие, както и клиентите, коментира той.

Intel Intel

Много от най-големите клиенти на Intel проектират сами чиповете си. Apple вече обърна гръб на компонентите на Intel за своята серия компютри Mac. Вместо това разчита на технологии от Arm. Amazon и Microsoft правят подобни стъпки, но при сървърните процесори.

Имайки предвид това, мантрата на Гелсингер към неговия екип по дизайна е да изградят по-добър чип.

„Трябва да изградим продукти и технологии, за които Apple да каже: Това е по-добро от онова, което направих сама“, посочва той.

Добрата новина е, че разпространението на чиповете означава, че има по-голям пай, който цялата индустрия да си подели. Все повече полупроводници се ползват в автомобили, в домакински уреди и в сгради – всичко, което трябва да мисли само и да бъде свързано с интернет. Covid-19 предизвика криза с доставките през последната година и показа колко много светът зависи от чиповете.

Продажбите на индустрията за полупроводници надхвърлила половин трилион миналата година, а Гелсингер вярва, че този резултат ще се удвои през следващото десетилетие.

А Intel произвежда голямо разнообразие от чипове и иска да стане незаменима.

„Това ще отнеме известно време, но ние сме на път“, казва Гелсингер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз имах АМД, но ги продадох, 35%+ бях. Продавам ги вече за 2-ри път, чудех се да купя ли интел, но не ми вдъхват доверие. Новата архитектура им се получава, но нещо не мърдат изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
Ем дългросрочен съм в ИНТЕЛ, ама при П/Е 10 и тази цена им е много ... ТМС пък са небесата ... да идва таз криза да поевтиняват акциите ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още