IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Intel е уморен от скептицизма на Wall Street за успеха на компанията

Редица анализатори поставят под въпрос плана на Пат Гелсингер да върне Intel към славните ѝ дни

08:46 | 18.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Батгейт твърди, че NZS не инвестира в Intel, защото има други компании, които „работят на пълни обороти“. Intel ще трябва да покаже по-добри финансови резултати, да докаже, че може да привлече големи клиенти, аутсорсващи производството на чипове, и да спре да губи пазарен дял, казва той.

Други инвеститори са съгласни. Представянето на Intel през последната година я поставя на 27 място във Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, който включва книжа на 30 компании. А акциите на Intel поевтиняваха значително всеки път, в който тя обявяваше финансовите си резултати – знак, че инвеститорите не са никак доволни от напредъка на компанията.

Intel Intel

Да вземем брутния марж на Intel, който е ключов знак за състоянието ѝ. Очаква се той да бъде около 52% тази година. Това би било невероятно постижение в автомобилната индустрия, но е с 10 процентни пункта под историческия връх на Intel. Освен това е под резултата на някои от конкурентите. Маржът на Texas Instruments е почти 70%, а този на AMD, която беше известна с големите си маржове в миналото, достигна 50% миналото тримесечие.

В четвъртък стойността на акциите се понижи с 1,4% до 47,57 долара. Компанията проведе и среща с инвеститорите, на която стана ясно, че компанията очаква приходите да нараснат с малко под 2% през тази година.

Усилията на Гелсингер му спечелиха похвала от Даниел Льоб от Third Point в сряда, който заяви, че производителят на чипове може „да заслужава втори поглед“.

„Окуражени сме от агресивния план за инвестиции на Intel”, каза той. „От самото начало знаем, че преобръщането на Intel ще бъде сложно и продължително, а ние сме доволни да видим, че господин Гелсингер жертва краткосрочните финансови резултати в името на дългосрочния растеж“.

По много начини Гелсингер се опитва да върне назад часовника и да върне Intel към начина, по който тя изглеждаше през 2009 г., когато той напусна, за да оглави VMware. Тогава индустрията за компютри купуваше чипове от Intel, защото нейните процесори Xeons и Core бяха много по-добри от останалите алтернативи на пазара. Тази позиция даде на Intel Ниво на рентабилност, за което много компании ѝ завиждаха, както и достатъчно средства, така че да харчи повече от всеки конкурент за технологии и производство.

Гелсингер започна кариерата си в Intel през 1979 г. и беше водещ архитект на оригиналния чип 80486. Той обича да казва, че е „минал пубертета там“, работейки за пионери в индустрията като Гордън Мур и Анди Грув.

Но днес компанията е в настигаща позиция. Гелсингер планира да похарчи 28 млрд. долара за нови заводи и оборудване през тази година, което е с около 10 млрд. долара повече спрямо миналата година. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. очаква да инвестира 40 млрд. долара, а Samsung Electronics, която даде 36 млрд. долара през 2021 г., вероятно ще надхвърли тази сума през настоящата година, сочат прогнози.

Гелсингер твърди, че се опитва да преодолее десетилетие на „лоши решения и лошо изпълнение“. Но дори и с подобни инвестиции, Intel не успява да навакса изоставането си.

Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз имах АМД, но ги продадох, 35%+ бях. Продавам ги вече за 2-ри път, чудех се да купя ли интел, но не ми вдъхват доверие. Новата архитектура им се получава, но нещо не мърдат изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
Ем дългросрочен съм в ИНТЕЛ, ама при П/Е 10 и тази цена им е много ... ТМС пък са небесата ... да идва таз криза да поевтиняват акциите ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още