IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено на Intel подготвя с партньори услуга с автономни совалки за САЩ

Превозните средства ще се ползват в „определени зони“, където ограниченията на скоростта са 35 мили в час или по-малко

14:39 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Звеното на американския разработчик на чипове Intel Corp. Mobileye планира да изгради и внедри автономни електрически совалки със своите партньори в САЩ през 2024 г. в опит да разшири бизнеса си за роботизирани системи отвъд сферата на таксиметровите услуги и доставките, съобщава Ройтерс, цитирайки ръководството на подразделението. 

Mobileye, Benteler EV Systems и Beep планират да реализират своя план за автономни совалки, които ще разполагат с 12 до 14 места. 

Превозните средства ще се ползват в „определени зони“, където ограниченията на скоростта са 35 мили (56 км) в час или по-малко, споделя Хинрих Вебкен, член на консултативния съвет на Beep, доставчик на услуги за мобилност.

Компаниите целят да въведат в експлоатация няколкостотин превозни средства по пътищата в САЩ през 2024 г., след което ще увеличат броя им в световен мащаб до между 10 хиляди и 15 хиляди.

Mobileye планира да разгърне своята услуга за роботаксита в Израел и Германия до края на тази година, като към момента очаква одобрение от регулаторите. Също така звеното работи със стартъпа Udelv за предоставяне на услуги с автономни транспортни автомобили в САЩ до 2023 г.

Според Йохан Юнгвирт, вицепрезидент на отдела „Мобилност като услуга“ в Mobileye, компанията ще докаже на щатските регулатори, че нейната автономна система е по-безопасна от варианта с човек зад волана.

От ръководството посочват, че совалките ще помогнат за спестяването на разходи за компаниите от липсата на водачи, както и за справяне с градските проблеми като вредни емисии и задръствания.

„Виждаме интересните възможности и растежа на този пазар за автономни коли, автономни совалки“, споделя Марко Колмайер, управляващ директор на Benteler EV Systems GmbH.

Компанията е част от германската група за автомобилни части Benteler International AG. Тя ще изгради совалките, които ще отговарят на стандартите за безопасност за пътищата в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още