IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Michelin подобрява значително рентабилността през 2021 г.

Приходите от продажби растат с 16,3% до 23,8 млрд. евро на годишна база

12:05 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michelin</em></p>

Снимка: Michelin

Френският производител на автомобилни гуми Michelin успя да възстанови своята рентабилност до нивата отпреди коронавируса през 2021 г., съобщава Automobilwoche.

През миналата година приходите от продажби на концерна са се увеличили с 16,3 процента до 23,8 млрд. евро спрямо 2020 г. Оперативната печалба се увеличава с почти 60 на сто до 2,97 млрд. евро, което съответства на оперативен марж от 12,5 процента. През 2020 г. маржът се сви до 9,2% на фона на първите национални блокади, свързани с появата на коронавируса. 

Michelin е успяла да продаде с около 12 процента повече гуми през 2021 г. в сравнение с предходната година, възползвайки се от увеличенията на цените в индустрията.

Конкурентът на Continental надмина прогнозите на анализаторите по отношение на продажбите, като оперативната печалба съответства на очакванията.

Чистата печалба достига 1,845 млрд. евро, като предложеният дивидент достига 4,5 евро на акция.

За текущата година концернът планира да увеличи оперативната печалба до над 3,2 млрд. евро, като се изключат валутните колебания.

Компанията изчислява, че е изгубила общо 4 производствени дни през миналата година заради проблеми с доставките

Други конкуренти представиха прогнози за евентуално отшумяване на кризата с веригите на доставка. Hella прогнозира в рамките на миналата седмица значителни ограничения в бизнеса заради дефицита. Ръководителят на германската компания Ролф Брайденбах посочи пред Automobilwoche, че не очаква съществено подобрение на ситуацията с дефицита на полупроводници до началото или средата на 2023 г.

От своя страна Infineon заяви, че очаква недостигът на компоненти да бъде окончателно преодолян през следващата година. „Предполагам, че ще можем да покрием добре търсенето през 2023 г.“, изтъква ръководителят на звеното за автомобилни продукти в компанията Петер Шифер. „Последните проблеми ще бъдат разрешени през 2023 г.“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още