IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Tesla губи увереност за това кога ще реализира пълна автономност

Концернът очаква да отчете 962 милиона долара нереализирани приходи през тази година, част от които ще са свързани с опцията за напълно автономно шофиране

22:15 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на Tesla Inc. за размера на приходите, които ще отчете от софтуера за автономно шофиране, изглежда са се понижили, смята анализатор, цитиран от Bloomberg.

Американският производител на електромобили заяви, че очаква да отчете 962 милиона долара нереализирани приходи през тази година, част от които ще са свързани с опцията за напълно автономно шофиране - набор от функции, продавани от Tesla, които все още изискват намесата на водача на дадено превозно средство. Александър Потър, анализатор от  Piper Sandler, посочва, че сумата е по-ниска от предходната прогноза за 1,39 млрд. долара и е в противоречие с коментарите на главния изпълнителен директор Илон Мъск по време на последното представяне на финансовия отчет на 26 януари.

„Маржовете ще скочат, когато приходите от напълно автономното шофиране (FSD) бъдат отключени, но Tesla може да губи вяра в прогнозата си“, пише Потър в бележка до клиенти в неделя, макар да повишава целевата си цената за акциите на най-големия електромобилен концерн в света по обем на продажбите и пазарна капитализация.

тесла тесла

Мъск заяви миналия месец, че Tesla смята, че FSD ще стане най-важният източник на приходи с течение на времето и повтори прогнозата си, че широкото реализиране на възможността за автономно шофиране ще доведе до едно от най-големите увеличения на стойността на активите на концерна в историята.

„На този етап сме напълно уверени, че това ще бъде постигнато“, изтъкна Мъск, добавяйки: „Личното ми предположение е, че тази година ще постигнем напълно автономно шофиране, при ниво на безопасност, значително по-високо от това, когато човек управлява колата“.

Tesla започна да приема поръчки за FSD в края на 2016 г., като таксува с по 8 000 долара за обещаната полза от премахването на човешки фактори при шофиране на неопределена бъдеща дата. Оттогава компанията постепенно повиши цената на услугата, като я увеличи до 12 000 долара през януари.

Главният финансов директор Закари Къркхорн заяви, че Tesla незабавно признава приблизително половината от приходите, събрани от клиенти, които купуват FSD, а останалата част отива в баланса на нереализираните приходи на компанията.

Мъск неведнъж е обявявал твърде оптимистични прогнози за реализацията на пълната автономност. През януари 2016 г. той споделя, че е уверен, че автономните автомобили ще се движат навсякъде в САЩ в рамките на 24 до 36 месеца. През април 2019 г. той прогнозира, че 1 милион електромобила Tesla, снабдени с опция за пълна автономност, ще се появят на пазара до средата на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още